+387 53 610 116

Вијести

ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА НАБАВКУ ДРОБИЛИЦЕ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 1 Aprila, 2024 у 15:41

Oпштина Брод би до краја ове године требало да набави дробилицу грађевинског материјала вриједну око 350 хиљада евра за коју су обезбијеђена средства захваљујући Интерер ИПА програму Европске уније прекограничне сарадње Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора.

Вања Николић, шеф кабинета начелника општине је навео да је ријеч о пројекту „Cross Waste“ који општина Брод спроводи у партнерству са пријатељском општином Борово.

„Пријавили смо се на дио који се тиче циркуларне економије и у самом финишу смо се одлучили за дробилицу грађевинског материјала што подразумјева да се сав грађевински отпад са подручја наше општине претвара у насипни материјал, за одржавање макадамских путева“, навео је Николић.

Он је образложио да ће кроз пројекат набавке дробилице бити обезбјеђено око 300 хиљада евра бесповратних средстава, док ће општина Брод осигурати 50 хиљада евра за куповину дробилице.

„Пројекат подразумјева испуњавање и низа других услова, од промоције пројекта до показног насипања путева, што ће бити у неком наредном периоду. Ми још немамо прецизне информације када ће средства бити уплаћена, слиједимо инструкције и надамо се да ће дробилица до краја године бити у функцији“, изјавио је Николић.

Истакао је да је на подручју Брода још увијек доста рушевних објеката, као посљедица рата, те да је идеја да се власницима понуди уклањање таквих објеката, а материјал искористи на адекватан начин.

„На подручју општине имамо и дивље депоније грађевинског материјала које ћемо уклонити набавком дробилице. Такође, идеја је да се та врста отпада бесплатно одлаже на једно мјесто и употребљава у сврхе одржавања путева“, објаснио је Николић.

Он је рекао да је сам ток пројекта био прилично захтјеван.

„Морали смо испунити доста услова. Посебно биџ се захвалио нашим партнерима из Борова и консултантској фирми из Загреба. Све смо одрадили и прије двадесетак дана је стигла потврда да је наш пројекат прошао“, истакао је он.

Николић је напоменуо да је заједнички пројекат општине Брод и комуналног предузећа „Еко Дунав“ из Борова један од само пет одобрених пројеката међу 217 пристиглих апликација.

Циљ Интерер ИПА програма је јачање социо-економског развоја програмског подручја путем интервенција у областима здравства и социјалне заштите, околине и заштите природе, превенције ризика, одрживе енергије и развоја одрживог туризма и пословног окружења.

(Фото: Илустрација)

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23