+387 53 610 116

Вијести

ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ 14 ТАЧАКА ДНЕВНОГ РЕДА 38. РЕДОВНЕ СЈЕДНИЦЕ СО БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 22 Maja, 2024 у 19:20

На данас одржаној 38. редовној сједници Скупштине општине Брод одборници су усвојили 14 тачака дневног реда.

Између осталог, усвојен је Извјештај о извршењу буџета за 2023. годину. Премда је изазвао расправу, Извјештај је добио потребну подршку одборника.

„У току расправе могла су се чути интересантна виђења трошења појединих буџетских ставки. Ја сам убјеђења да је трошење буџета Општине Брод транспарентно и да увијек може боље. Морам да напоменем да буџетска средства никад нису довољна, односно да жеље и потребе грађана на јавним расправама су вишеструко веће него што је један годишњи буџет“, рекао је начелник општине Брод Зоран Видић.

Он је додао да „буџет, колико год осликава политику администрације која тренутно извршава тај буџет, толико је подложан и утицајима екстерних фактора, који долазе измјенама појединих законских прописа“.

„Губимо прилику да наплатимо одређене приходе, неке приходе не можемо ни да остваримо, као што је ове године случај са порезом на непокретности, јер пореска управа нема закључен уговор са Поштама Српске и нема ко да испоручи рачуне, а не дозвољавају локалним заједницама да то направе иако је то изворни приход локалних заједница“, нагласио је Видић.

Коментаришући Нацрт Стратегије развоја општине Брод који је данас усвојен гласовима већине посланика начелник општине је истакао да се ради о врло важном документу.

„Ово је добра прилика да позовем грађане да учествују у јавним расправама како би кроз овај документ могли да делегирају своје жеље, поготово, кад је у питању развој инфраструктуре, али и других области живота, као што су спорт, култура, здравствена и социјална заштита“, рекао је Видић.

Он је истакао да је Општина Брод „покушала да прати Стратегију развоја Републике Срспке“, међутим, „пошто је постало већ извјесно да се неће донијети у скорије вријеме, морали смо приступити доношењу локалне стратегије“.

Скупштина је данас усвојила и Приједлог Закључка о усвајању Извјештаја Начелника општине Брод о раду Скупштине једночланог акционарског друштва ЈКП „Комвод“ а.д. Брод, Приједлог Закључка о усвајању Извјештаја о пословању са финансијским извјештајем ЈУ „Туристичка организација општине Брод“ Брод, те Приједлог Закључка о усвајању Извјештаја о раду Привредног савјета у 2023. години.

Коментаришући Извјештај о раду, предсједник Привредног савјета Стево Себастијановић нагласио је да је изградња пословне зоне „приоритет свих приоритета“. Он је подсјетио да се о овој теми говори дуже вријеме и да је из тог разлога ово савјетодавно тијело подржало одлуку о кредитном задужењу како би се тај пројекат реализовао.

Усвојени су и Приједлог Закључка о прихватању Информације о стању судских предмета са стањем на дан 01.05.2024. године, Приједлог Закључка о прихватању Информације о стању потраживања буџета са 31.12.2023. године, Приједлог Закључка о прихватању Информације о стању у привреди и запослености на подручју општине Брод у 2023. години, те Приједлог Закључка о прихватању Информације о организацији и обављању јавног превоза и такси превоза путника на подручју општине Брод.

Одборници су данас усвојили и Приједлог Одлуке о продаји непокретности означене као к.п. 3537/6, КО Кораће, путем непосредне погодбе, Приједлог Одлуке о продаји непокретности означене као к.п. 2034/1, КО Брод, на локацији у Улици Бродског батаљона у Броду, те Приједлог Програма намјенског утрошка средстава посебних водних накнада за 2024. годину,

Осврћући се на бурне расправе које су изазвале поједине тачке, начелник општине Брод мишљења је да одређена врста јединства ипак постоји.

„Колико год жустре расправе биле показале су да, уколико постоји јединство и договор око базних и најважнијих ствари за општину Брод можемо доћи и до рјешења. На примјер, кад је у питању градња пословне зоне, путних праваца, инфраструктуре, замјена јавне расвјете, повећање енергетске ефикасности и општине и спортске дворане“, примјетио је Видић и додао:

„Међутим, ако буџет и комплетну причу око предстојећих избора користимо за дневно политичке теме завршимо у ћорсокаку и обично се заврши у некој скупштинској свађи. Мислим да за тим нема потребе“.

news
ПРОГЛАШЕЊЕМ НАЈБОЉИХ ЕКИПА И ДОДЈЕЛОМ ПЕХАРА ЗАВРШЕН 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „БРОД 2024“

Дводневни осми по реду Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“ завршен је данас, 23. јуна проглашењем најбољих екипа и додјелом пехара. Најуспјешнија екипа у категорији 2013. годиште је…

23.06.2024 18:41

news
ПОЧЕО 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР "БРОД 2024"

Постројавањем екипа, поздравом организатора и генералног покровитеља, те наступом Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ данас је у Броду почео осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. На стадиону Омладинског…

22.06.2024 15:19

news
СТАДИОН ОФК „ПОЛЕТ 1926“ СПРЕМАН ДА ДОЧЕКА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРЕ ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА (ФОТО)

Овог викенда Брод је домаћин осмог по реду Међународног дјечијег фудбалског турнира „Брод 2024“. Учешће је потврдило осамдесет екипа, подијељених у четири узрасне категорије од 2012. до 2015. годишта. Стадион…

21.06.2024 19:48