+387 53 610 116

Вијести

ОБИЉЕЖЕН 7. ОКТОБАР – ДАН ОПШТИНЕ БРОД

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 9 Oktobra, 2023 у 07:54

Служењем парастоса погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, полагањем вијенаца на Централном спомен обиљежју и спомен бисти генералу Славки Лисици и свечаном сједницом Скупштине општине, у суботу 7. октобра, је обиљежен Дан општине Брод у спомен када је ова локална заједница 1992. године ослобођена од окупације регуларних јединица Хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских формација.

Након молитвеног помена којег су служили свештеници бродске парохије вијенце и цвјеће на Централно спомен-обиљежје и спомен- бисту генералу Славки Лисици  положили су начелник општине Брод Зоран Видић и предсједник скупштине Александар Крушкоњић, делегација БОРС-а и општинске Борачке организације, делегације борачких организација из Републике Српске, општина Теслић, Модрича, Шамац, Козарска Дубица, Рековац и Сурдулица, Полицијске станице Брод, 3. пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, представници удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, установа и организација те политичких странака с подручја бродске општине.

Начелник општине Зоран Видић честитао је грађанима Дан општине те истакао да је Брод мјесто у којем се гаји култура сјећања на догађаје на овим просторима с почетка 90-тих година прошлог вијека.

-Најважнија порука данашњег дана је да имамо слободу-, нагласио је Видић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић истакао је да је задатак садашњих и будућих генерација да сачувају Републику Српску , да граде слогу и јединство.

-На то нас обавезује и 23.000  наших погинулих сабораца због којих ми данас живимо у слободи-, истакао је Остојић.

Почасни грађанин Брода генерал у пензији Мико Шкорић и некадашњи командант јединице која је учествовала и у борбама за ослобођење Брода истакао је да је данас прилика да се евоцирају успомене на протекле догађаје и 31 годину од  доласка слободе на ове просторе.

– Са ослобођењем општине Брод и завршетком операције “Коридор“ утврђена је сјеверна граница Републике Српске-, нагласио је Шкорић

Главне операције за ослобођење Брода су кренуле 4. октобра када је заузета кота 93 у Зборишту.

-Брод је ослобођен увече 6. октобра, а слобода је званично проглашена сутрадан -, навео је предсједник предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић подсјетивши да су током Одбрамбено – отаџбинског рата 244 борца из Брода погинула, а више од 500 их је рањено.

ДОДЈЕЉЕНА  НАЈВИША ОПШТИНСКА ПРИЗНАЊА И ЗАХВАЛНИЦЕ

Поводом Дана општине у амфитеатру СШЦ „Никола Тесла“ одржана је свечана сједница Скупштине општине Брод на којој је приказан филм о активностима и пројектима који су урађени на подручју Брода у претходном периоду након чега су заслужним појединцима и удружењима додјељена општинска признања.

Седмооктобарска Повеља Општине Брод додјељена је Радивоју Зарићу, Бисерки Беквалац и Далибору Друговићу.

Захвалнице, као облик признања који се између осталог додјељује за континуирану активност у појединим областима живота и рада додјељене су: Сими Патковићу, Нови Пантићу, Теди Плавшићу, Срети Ђукићу, Томи Маринковићу, Виду Бановићу, Јовани Утржен, Синиши Грабовацу, Дејану Митрићу, Јовану Шукурми, Николи Васићу, Марку Грабовцу, Ранки Ивановић и Одреду извиђача „Петар Кочић“ Брод.

Предсједник предсједништва ОБО Брод Зоран Видић и предсједник СУБНОР-а Сурдулица Ратко Иванчев на свечаној сједници потписали су Меморандум о сарадњи и разумјевању између ове две организације.

Обиљежавање Октобарских свечаности слободе, низом културних и спортских манифестација, биће настављено до 22. октобра.  

Извор: Радио Брод

news
ПРЕДСТАВЉЕНЕ АКТИВНОСТИ ДРУГЕ ФАЗЕ ДРР ПРОЈЕКТА

Данас је у сали за састанке Општине Брод одржан састанак представника УНДП-а (United Nations Development Programme – UNDP), Одсјека за послове заштите и спасавања, те Одсјека за локални и економски…

15.04.2024 11:54

news
ПОРИБЉАВАЊЕ РИЈЕКЕ САВЕ АУТОХТОНOМ ВРСТОМ ШАРАНА

Спортско риболовно друштво “Сава” извршило је редовно годишње порибљавање ријеке Саве рибом шаран. Oбнављање рибљег фонда спроведено је у складу са програмом рада одобреног од стране Министарства пољопривреде, шумарства и…

12.04.2024 07:31

news
КОЛЕГИЈУМ УСВОЈИО ДНЕВНИ РЕД 37. РЕДОВНЕ СЈЕДНИЦЕ СО БРОД

На данас одржаном колегијуму Скупштине општине Брод усвојен је дневни ред 37. редовне сједнице СО Брод која ће бити одржана 25. априла 2024. године са почетком у 9:00 часова. Свих…

11.04.2024 10:36