+387 53 610 116

Вијести

ОБИЉЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА БРОДА У ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 19 Aprila, 2024 у 12:14

Полагањем вијенаца и цвијећа на Спомен-костурницу жртвама фашистичког терора и спомен-плочу убијеним Јеврејима данас је у Броду обиљежено 79 година од ослобођења општине у Другом свјетском рату.

Молитву страдалим Јеврејима прочитао је Дарио Атијас, генерални секретар Јеврејске општине у Добоју.

„Данас овдје у Броду као и сваке године у организацији Општине Брод којој смо изузетно захвални као једној од ријетких општина која на овај дан ослобађања уз садржај церемоније уврштава и помен Јеврејима Брода страдалим у холокаусту“, казао је Атијас.

Он је подсјетио да се у централном парку у Броду налази и спомен-плоча са 37 имена погинулих бродских Јевреја.

„Имамо прилику да са овог мјеста дигнемо молитву ел малера хамим на хебрејском језику и да поменемо и сјетимо се јеврејских душа које су страдале, као и свих грађана Брода, као и свих оних који су учествовали у борби против фашизма и нацизма“, додао је Дарио Атијас.  

Представник Јеврејске општине Добој је нагласио да је ово изузетно важан догађај који ће се обиљежавати и у будућности.

Исмет Ђухерић предсједник општинске организације СУБНОР-а је истакао да је поносан што се скоро сваке године обиљежава овај важан дан за општину Брод.

„Врло је мало година прошло, а да се није на било какав начин обиљежило ово стратиште, да се није организовало да се ода почаст и поштовање и борцима погинулим у Другом свјетском рату“, казао је Ђухерић и додао:

„Рачунам да ћемо на младе генерације пренијети сјећање на те људе, на погинуле, на мучене, убијене јер је то најважније. Задатак нам је да не заборавимо ко су они били и због чега смо данас овдје“.

Обиљежавањане годишњице ослобођења Брода организовала је Општина Брод и општинска Борачка организација.

„Ми се трудимо да обиљежимо све важне датуме из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, али исто тако не заборављамо ни друге одбрамбене ратове, Први и Други свјетски рат“, истакао је Зоран Видић, предсједник Предсједништва општинске Борачке организације.

Видић је нагласио да ће Борачка организација општине Брод наставити да гаји традицију сјећања на Брођане погинуле у свим протеклим ратовима.

У име Општине Брод вијенац је положио начелник општине Зоран Видић. Он је нагласио да је историја Брода кроз вијекове „обиљежена ослобођењима и да му је драго што постоје људи који се тога сјећају, памте и обиљежавају“.

Начелник је казао да му је драго што су међу присутнима представници Јеврејске општине из Добоја и представници Рафинерије нафте.  

„Ово је прилика да на један достојанствен начин одамо дужну пошту жртвама, палим јунацима који су дали своје животе за ослобођење Брода у Другом свјетском рату, али да на још један начин потврдимо наше опредјељење да његујемо традиције ослобођења и нашег Брода, али и простора на коме живи српски народ овдје у Републици Српској и Босни и Херцеговини“, казао је начелник општине Брод и додао:

„Надам се да ћемо ову традицију успјети да пренесемо и на млађе генерације, да се окупљамо овдје из године у годину, да прославимо и обиљежимо још многе годишњице у будућности и посебна жеља би била да ове датуме које сада имамо и које сада славимо као ослобођење града, да не додајемо нове датуме, јер ће то значити да ће бити мир.“

Вијенце на спомен-обиљежје у парку су положили представници општинске организације СУБНОР-а, Општине Брод, Борачке организације општине Брод и удружења грађана.

Обиљежавању дана ослобођења Брода у Другом свјетском рату, између осталих присуствовали су и представници Удружења гардиста 1. Гардијска моторизована бригада главног штаба војске РС.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23