+387 53 610 116

Вијести

ОБЕЗБЈЕЂЕЊЕ СМЈЕШТАЈА ЗА ЛИЦА ИЗ РЕАДМИСИЈЕ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 23 Februara, 2022 у 07:58

У општини Брод 10.2.2022. године одржан је састанак представника локалне власти са представницима Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Републички секретаријат за расељена лица и миграције. Тема састанка је била прихват држављана БиХ који се враћају на основу споразума о реадмисији, и реализација пројекта Министарства за људска права и избјеглице БиХ у сарадњи са Савезним уредом за миграције и избјеглице Републике Њемачке.

Предсједник реадмисионог тима општине Брод Синиша Јаћимовић је рекао да је Брод од новембра мјесеца 2020. године у систему реадмисије, а на основу сарадње са Министарством кандидован је пројекат за санацију 4 стамбене јединице, вриједан око 180 000 КМ. "За обнову 4 стамбене јединице, гдје би биле смјештене особе из овог процеса, општина Брод је кандидовала простор односно спрат Дома здравља" навео је Јаћимовић.

"Ради се о подршци организовања система за прихват држављана БиХ по основу Споразума о реадмисији" рекао је Аднан Механија, стручни сарадник Министарства. На састанку су договорене појединости око финансирања пројекта у коме би финансијски учествовао и Републички секретаријат за расељена лица и миграције као и општина Брод.

"Вриједност укупног пројекта '"Подршка систему прихвата држављана БиХ који се враћају по основу Споразума о реадмисији између БиХ и Републике Њемачке" је 600 000 еура", казала је Драгана Видић, начелник Oдјељења за послове реадмисије у Републичком секретаријату.

Уколико би пројекат био реализован, боравак лица из реадмисије у стамбеним јединицама финансирало би Министарство за људска права и избјеглице БиХ док би општина Брод ове стамбене јединице, уколико су слободне, могла користити за смјештај социјално угрожених лица на одређени период.

Извор: Radiobrod.live

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41

news
ДАНАС ПОМЕН СТРАДАЛИМ И ВАНРЕДНА СКУПШТИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ БРОД

“Борачка организација (БО) Брод одржаће данас ванредну сједницу Скупштине, у вријеме одржавања Генералне скупштине УН на којој ће се гласати о резолуцији о Сребреници, а потом ће у 19 часова…

23.05.2024 10:09