+387 53 610 116

Вијести

НА 35. РЕДОВНОЈ СЈЕДНИЦИ СО БРОД УСВОЈЕНО 11 ПРИЈЕДЛОГА ОДЛУКА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 27 Februara, 2024 у 15:34

Одборници Скупштине општине Брод су на данас одржаној, 35. редовној сједници усвојили 11 приједлога одлука. Највише пажње изазвала је друга тачка дневног реда – Приједлог одлуке о продаји непокретности на локацији Трг патријарха Павла.

Након уводног излагања начелника надлежног одјељења, одборници Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Социјалистичке партије (СП) тражили су да се ова тачка скине са дневног реда.

„СНСД није подржао Одлуку о усвајању продаје дијела земљишта на Тргу патријарха Павла из разлога што сматрамо да тај дио Трга не би требало да се продаје“, изјавила је Ружица Маслић, одборница СНСД у Скупштини општине Брод.  

Предлагачи и одборници који чине актуелну скупштинску већину нису се сложили с аргументима опозиције, уз образложење да се сам Трг не продаје, него да ће на лицитацију ићи дио земљишта на коме инвеститор из Брода жели да гради стамбено-пословни објекат.

За усвајање овог приједлога гласало је 13 одборника, док се остали нису изјашњавали. Коментаришући изјаве опозиционих одборника, начелник општине Брод Зоран Видић казао је да би било добро да „све теме које се делегирају на сједницама СО Брод пробуде оволико пажње као друга тачка дневног реда“.

„На жалост, нама се у Броду дешава оно због чега смо послије 30 година од рата у оваквом стању у каквом јесмо. Значи, сваки покушај градње и напретка спречава се од стране појединаца“, истакао је Видић и додао:

„Истих оних појединаца који користе све своје политичке капацитете и везе да у односима са републичком влашћу локалној самоуправи направе проблеме, како правне природе, у смислу доношења прописа и аката, тако и по питању финансирања. То се дефинитивно осјети и на буџету Општине Брод, али и у животу наших грађана.“

Поред наведене друге тачке, жустрију расправу изазвале су и пета, односно шеста такча дневног реда.

Ријеч је о Приједлогу одлуке о давању сагласности Начелнику општине Брод за упис хипотеке на некретнинама у власништву општине Брод, ради одобрења репрограма дуга према Пореској управи РС, те Приједлогу Одлуке о давању сагласности ЈКП „КОМВОД“ а.д. Брод за упис хипотеке на некретнинама у власништву општине Брод, ради одобрења репрограма дуга према Пореској управи РС.

Након што је начелник Одјељења за финансије образложио овај приједлог услиједила је расправа. Одборници опозиционих странака одлучили су да не подрже овај приједлог.

„Порески дугови општине Брод у овом тренутку износе милион и осамсто хиљада, чак и нешто више. Дакле, комунално предузеће, Туристичка организација, Општина, Центар за социјални рад и остала општинска јавна предузећа. Мислим да је ово велики проблем на који смо од самог почетка указивали, односно, на различитост политика које водимо и сматрамо да овај град треба да иде у сасвим другом правцу“, истакла је Ружица Маслић (СНСД).

Предлагачи ових одлука, као и поједини одборници су подсјетили да је претходна владајућа већина доносила одлуке о кредитним задужењима која нису имала стварна утемељења.

Са скупштинске говорнице се данас могло чути да неки дугови који се сада враћају и изазивају велике проблеме у функционисању Општине Брод, није требало нити да настану.

Обје тачке дневног реда усвојене су са 13 гласова ЗА и 6 уздржаних.

Сумирајући 35. редовну сједницу СО Брод начелник општине се осврнуо и на односе између локалне самоуправе и власти на нивоу Републике Српске. Он је истакао да се актуелна већина и општинска администрација „боре да добију више пажње од Владе РС, па и новчаних средстава онолико колико то Брод заслужује“.

„Жао ми је што морам да констатујем да нам, очигледно, пуно боље иде са федералним министарствима, па и са Владом Хрватске, него са Владом Републке Српске, али мислим да томе нису криви они у министарствима и Влади, него појединци из Брода који имају политички капацитет да неке процесе, на жалост, зауставе“, нагласио је Зоран Видић, начелник општине Брод.

news
ПРЕДЛОЖЕНА РАНГ ЛИСТА ПОБЈЕДНИКА КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА, БАЛКОНА И УЛАЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ 2024. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је 31. маја 2024. године расписала Јавни конкурс за избор најуређенијег дворишта, балкона и улаза стамбене зграде. На конкурс су до 1. јула пристигле укупно 32 пријаве,…

15.07.2024 13:10

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 29. ЈУЛ

На данас одржаном колегијуму договорено је да наредна 40. редовна сједница Скупштине општине Брод буде одржана у понедјељак, 29. јула са почетком у 9:00 часова у сали Скупштине општине (зграда…

15.07.2024 09:41

news
СЛАВА СЕЛА ПОНОВО ОКУПИЛА БРОЈНЕ ПОЛОЈЧАНЕ

Литургијом у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу, чином освећења славског колача, свечаном литијом око храма и народним весељем данас је у Полоју прослављена слава села – Павловдан. Премда…

13.07.2024 16:50