+387 53 610 116

Вијести

НА 35. РЕДОВНОЈ СЈЕДНИЦИ СО БРОД УСВОЈЕНО 11 ПРИЈЕДЛОГА ОДЛУКА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 27 Februara, 2024 у 15:34

Одборници Скупштине општине Брод су на данас одржаној, 35. редовној сједници усвојили 11 приједлога одлука. Највише пажње изазвала је друга тачка дневног реда – Приједлог одлуке о продаји непокретности на локацији Трг патријарха Павла.

Након уводног излагања начелника надлежног одјељења, одборници Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Социјалистичке партије (СП) тражили су да се ова тачка скине са дневног реда.

„СНСД није подржао Одлуку о усвајању продаје дијела земљишта на Тргу патријарха Павла из разлога што сматрамо да тај дио Трга не би требало да се продаје“, изјавила је Ружица Маслић, одборница СНСД у Скупштини општине Брод.  

Предлагачи и одборници који чине актуелну скупштинску већину нису се сложили с аргументима опозиције, уз образложење да се сам Трг не продаје, него да ће на лицитацију ићи дио земљишта на коме инвеститор из Брода жели да гради стамбено-пословни објекат.

За усвајање овог приједлога гласало је 13 одборника, док се остали нису изјашњавали. Коментаришући изјаве опозиционих одборника, начелник општине Брод Зоран Видић казао је да би било добро да „све теме које се делегирају на сједницама СО Брод пробуде оволико пажње као друга тачка дневног реда“.

„На жалост, нама се у Броду дешава оно због чега смо послије 30 година од рата у оваквом стању у каквом јесмо. Значи, сваки покушај градње и напретка спречава се од стране појединаца“, истакао је Видић и додао:

„Истих оних појединаца који користе све своје политичке капацитете и везе да у односима са републичком влашћу локалној самоуправи направе проблеме, како правне природе, у смислу доношења прописа и аката, тако и по питању финансирања. То се дефинитивно осјети и на буџету Општине Брод, али и у животу наших грађана.“

Поред наведене друге тачке, жустрију расправу изазвале су и пета, односно шеста такча дневног реда.

Ријеч је о Приједлогу одлуке о давању сагласности Начелнику општине Брод за упис хипотеке на некретнинама у власништву општине Брод, ради одобрења репрограма дуга према Пореској управи РС, те Приједлогу Одлуке о давању сагласности ЈКП „КОМВОД“ а.д. Брод за упис хипотеке на некретнинама у власништву општине Брод, ради одобрења репрограма дуга према Пореској управи РС.

Након што је начелник Одјељења за финансије образложио овај приједлог услиједила је расправа. Одборници опозиционих странака одлучили су да не подрже овај приједлог.

„Порески дугови општине Брод у овом тренутку износе милион и осамсто хиљада, чак и нешто више. Дакле, комунално предузеће, Туристичка организација, Општина, Центар за социјални рад и остала општинска јавна предузећа. Мислим да је ово велики проблем на који смо од самог почетка указивали, односно, на различитост политика које водимо и сматрамо да овај град треба да иде у сасвим другом правцу“, истакла је Ружица Маслић (СНСД).

Предлагачи ових одлука, као и поједини одборници су подсјетили да је претходна владајућа већина доносила одлуке о кредитним задужењима која нису имала стварна утемељења.

Са скупштинске говорнице се данас могло чути да неки дугови који се сада враћају и изазивају велике проблеме у функционисању Општине Брод, није требало нити да настану.

Обје тачке дневног реда усвојене су са 13 гласова ЗА и 6 уздржаних.

Сумирајући 35. редовну сједницу СО Брод начелник општине се осврнуо и на односе између локалне самоуправе и власти на нивоу Републике Српске. Он је истакао да се актуелна већина и општинска администрација „боре да добију више пажње од Владе РС, па и новчаних средстава онолико колико то Брод заслужује“.

„Жао ми је што морам да констатујем да нам, очигледно, пуно боље иде са федералним министарствима, па и са Владом Хрватске, него са Владом Републке Српске, али мислим да томе нису криви они у министарствима и Влади, него појединци из Брода који имају политички капацитет да неке процесе, на жалост, зауставе“, нагласио је Зоран Видић, начелник општине Брод.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23