+387 53 610 116

Вијести

МОНОДРАМА “К’О КАМЕН“ СУТРА ПРЕД БРОДСКОМ ПУБЛИКОМ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 13 Maja, 2024 у 11:22

Монодрама „К’о камен (Веленка Брстинова и кћер јој Драгана)“ биће одиграна сутра, 14. маја од 18 часова у Светосавском дому у Броду.

Ријеч је о д‌јелу ауторке Драгане Мандрапе,а у извођењу Љиљане Чекић, глумице Народног позоришта Републике Српске.

Представа која је премијерно изведена 14. октобра 2023. године рађена је у продукцији СПКД "Просвјета" из Бањалуке.

„Ријеч је о аутентичној причи о двјема женама, мајци и ћерки, њиховим животима и страдањима, али и о снази коју су имале у тренуцима највећих искушења и страдања", наводи се на сајту СПКД "Просвјета".

"Ова жанровски документарна монодрама писана је у исповиједној форми и слика различите личности, мајку и ћерку, Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима када се суочавају са животним трагедијама. Гд‌је је застала Веленка, Драгана је продужила чувајући пламен живота.", кажу из "Просвјете" и додају:

"Храбро, како то само Херцеговке умију, њих двије корачале су животом вјерујући у себе, али и у снагу Божје воље, која их никада није остављала саме – ни када је лутање шумом завшавано у кућној пећини човјека који је имао храбрости да ризикује властити живот спашавајући нејач прогнаног народа или када отаџбина подиже крстаче прективене маховином на мјесту гд‌је ће изникнути цвијеће за далеко неко покољење".

Извођење монодраме „К’о камен (Веленка Брстинова и кћер јој Драгана)“ пред бродском публиком омогућили су Општина Брод и Црквена општина Брод.

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41