+387 53 610 116

Вијести

МОНОДРАМА “К’О КАМЕН“ СУТРА ПРЕД БРОДСКОМ ПУБЛИКОМ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 13 Maja, 2024 у 11:22

Монодрама „К’о камен (Веленка Брстинова и кћер јој Драгана)“ биће одиграна сутра, 14. маја од 18 часова у Светосавском дому у Броду.

Ријеч је о д‌јелу ауторке Драгане Мандрапе,а у извођењу Љиљане Чекић, глумице Народног позоришта Републике Српске.

Представа која је премијерно изведена 14. октобра 2023. године рађена је у продукцији СПКД "Просвјета" из Бањалуке.

„Ријеч је о аутентичној причи о двјема женама, мајци и ћерки, њиховим животима и страдањима, али и о снази коју су имале у тренуцима највећих искушења и страдања", наводи се на сајту СПКД "Просвјета".

"Ова жанровски документарна монодрама писана је у исповиједној форми и слика различите личности, мајку и ћерку, Веленку и Драгану, жене различитих животних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима када се суочавају са животним трагедијама. Гд‌је је застала Веленка, Драгана је продужила чувајући пламен живота.", кажу из "Просвјете" и додају:

"Храбро, како то само Херцеговке умију, њих двије корачале су животом вјерујући у себе, али и у снагу Божје воље, која их никада није остављала саме – ни када је лутање шумом завшавано у кућној пећини човјека који је имао храбрости да ризикује властити живот спашавајући нејач прогнаног народа или када отаџбина подиже крстаче прективене маховином на мјесту гд‌је ће изникнути цвијеће за далеко неко покољење".

Извођење монодраме „К’о камен (Веленка Брстинова и кћер јој Драгана)“ пред бродском публиком омогућили су Општина Брод и Црквена општина Брод.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23