+387 53 610 116

Вијести

КУД „ДУШКО ТРИФУНОВИЋ“ ОДРЖАО 16. ГОДИШЊНИ КОНЦЕРТ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 18 Februara, 2024 у 09:35

Културно-умјетничко друштво „Душко Трифуновић“ и њихови гости из Лијешћа, Кобаша и Пелагићева вечерас су у пуном Амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ одржали 16. по реду Годишњи концерт фолклора.

Душковци су се представили са сва три ансамбла.

„Сви чланови Културно-умјетничког друштва 'Душко Трифуновић“ су вечерас били на сцени, од најмлађег до извођачког ансамлба. Представили смо се са седам кореографија и, наравно, чули смо Ивону Ивановић на виолини“, истакла је Мира Марић, предсједница КУД-а "Душко Трифуновић".

Први извођачки ансамбл се представио са двије кореографије - играма из Влашке и играма из Димитровграда. Вечерас су за бродску публику премијерно извели игре са Косова.

„Ми се трудимо да сваке године уведемо неку нову кореографију. Већ сада размишљамо чиме ћемо се представити сљедеће године. То, наравно, изискује рад и труд, музички аранжман, ношњу, али успјевамо да постигнемо да ускладимо и ношњу и игру и кораке уз помоћи нашег кореографа и умјетничког руководиоца“, додала је Марић.

Деветнаестогодишња Горана Лукић већ 12 година игра у КУД-у „Душко Трифуновић“, а вечерас је посебно похвалила колеге из других друштава.

 „Било нам је задовољство да вечерас угостимо и наше госте који су се представили стварно прелијепо и на најбољи могући начин. Надамо се да ће и сљедећа година бити успјешна колико и ова. Очекујемо, наравно, и више, али ове године смо се потрудили колико смо могли“, казала је Горана.

Међу гостима КУД-а „Душко Трифуновић“ биле су и њихове колеге из Лијешћа. Седамнаестогодишњи Данијел Теодосић већ 11 година игра фолклор у КУД-у „Лијешће“.

„Ми смо се вечерас представили једном игром из Србије, а то су игре из Пчиње. Било је пуно људи и публика је била дивна“, казао је Данијел.

Гости бродског КУД-а су били и чланови Културно-просвјетног друштва „Васо Пелагић“ из Пелагићева који су се представили играма из Посавине. Њихово друштво броји око 50 чланова, а вечерас је у Амфитеатру играло њих 20.

 „Ми са Културно-умјетничким друштвом из Брода имамо јако дугу сарадњу која траје већ неких  15-16 година. Долазили смо у Брод, а Брод је долазио код нас“, истакао је Пајо Бркић, предсједник КПД „Васо Пелагић“

Ово културно-умјетничко друштво постоји 18 година, а „испратили“ су око 400-500 чланова.

„Ми имамо основни задатак да оно што су наши стари његовали и баштинили - нашу културу и традицију да пренесемо на наше младе, а онда када се скупимо са свих страна видјећемо одређене специфичности“, додао је Бркић.

Да успјевају да љубав према традицији и народним обичајима пренесу на омладину, својим примјером показује и Анђела Николић.

„Ја сам вечерас први пут у Броду, а представили смо се играма из Посавине. Атмосфера и публика су били одлични“, рекла је Анђела и додала да ће се вратити у Брод „кад год буду позвани“.

Брођани су по први пут вечерас могли да уживају у игри Фолклорног ансамбла из Кобаша. Ријеч је о младом ансамблу који упркос томе што још увијек није званично постао КУД, броји преко 50 чланова из Кобаша и околних села.

 „Почели смо са радом у септембру мјесецу. Досад смо имали четири наступа. Имамо малу групу, имамо први ансамбл, пјевачку групу и чланове који свирају хармонику и шаргију“, истакла је Ирена Шарић, члан Фолклорног ансамбла Кобаши.

Она је додала да је драгоцјено то што имају прилику да упознају нова друштва и стичу нова искуства.

„Представили смо се са групом 'Прођи Миле кроз наш крај'. Екстра је била атмосфера, све је било прелијепо“, истакла је тринаестогодишња Драгана Шарчевић, једна од чланица Фолклорног ансамбла из Кобаша.

Традиционални годишњи концерт КУД-а „Душко Трифуновић“ отворио је начелник општине Брод Зоран Видић који се захвалио организаторима и родитељима дјеце која су вечерас наступила пред Брођанима на труду који улажу, не само зато што се труде да сачувају традицију и обичаје, него и због тога што се боре да сачувају праве вриједности.

Чланови КУД-а „Душко Трифуновић“ су уручили захвалнице свима који су помогли њиховом раду, а потом су дружење са гостима наставили у просторијама Борачке организације општине Брод.

news
ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Најуспјешнији бродски атлетичар – рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи…

17.04.2024 10:44

news
ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА У САВЈЕТОДАВНИ ОДБОР

Рок за подношење пријава кандидата продужава се до 19.04.2024. године.

17.04.2024 09:20

news
ГРАДСКИ ПАРК ДОБИО ЗИП ЛАЈН И ДОДАТНЕ САДРЖАЈЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Од прошле недјеље у Градском парку у Броду дјеца узраста од седам до 14 година могу да уживају у новом садржају. Ријеч је о двије линије зип лајна и адреналинском…

16.04.2024 09:51