+387 53 610 116

Вијести

„КОРЕНИ“, „ЂУРЂЕВАК“ И КУД „ДУШКО ТРИФУНОВИЋ“ БРОДСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ НА САЈМУ ЗАВИЧАЈА У НОВОМ САДУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 6 Februara, 2024 у 11:36

Удружење „Корени“ Брод, Удружење жена „Ђурђевак“ из Лијешћа и Културно-умјетничко друштво „Душко Трифуновић“ представљаће општину Брод на Сајму завичаја који се одржава у недјељу, 11. фебруара у Новом Саду.

Пети по реду „Сајам завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу” одржаће се у Хали „Мастер” Новосадског сајма, a Брод ове године по први пут има своје представнике.

Удружење матице дијаспоре Срба у региону и пријатеља Републике Српске „Корени“ Брод већ неко вријеме имало је визију да се на овој манифестацији представе привредни, туристички и културни потенцијали општине Брод.  

Циљ им је, како кажу да својим присуством на Сајму у Новом Саду покажу оно што нуди општина Брод, али и да на тај начин упознају друге излагаче са бродским Сајмом привреде и туризма и тиме га додатно обогате.

„Из општине Брод у партнерским односима у овој активности, првенствено је вођено рачуна да нас представља Општина Брод, Туристичка организација општине Брод, Удружење грађана 'Корени', затим Удружење жена 'Ђурђевак' из Лијешћа и КУД 'Душко Трифуновић' из Брода“, казао је Станко Черек предсједник Удружења „Корени“, који су иницијатори и координатори ове активности.

Черек је подсјетио да се до сада нису у овом саставу представљали на међународним манифестацијама, али да ће овај потез бити веома значајан за њихове даље активности, за Брођане и општину.

„Пошто први пут учествујемо у Сајму завичаја у Новом Саду одлучиле смо се да то буде традиционална трпеза са овог подручја и надамо се да ћемо заиста оставити један добар утисак на све посјетиоце“, истакла је Љубица Димитров, предсједница Удружења жена „Ђурђевак“ из Лијешћа.

Димитров је казала да у припреми саме трпезе учествује десет жена, а с обзиром да имају жељу да и остале чланице виде како то неко други ради, повешће 15 својих чланица.

Међу бродским представницима на овогодишњем сајму је и Културно-умјетничко друштво „Душко Трифуновић“.

„Драго нам је што учествујемо на овом Сајму, прво што носимо име нашег великог пјесника, а друго, представићемо општину, наравно, наше ношње из овог краја, игре из Посавине и све што иде уз то. Надам се да ћемо се показати у најбољем свјетлу“, изјавила је Мира Марић, предсједница Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“.

Предсједник Удружења „Корени“ истакао је да се учешће на Сајму завичаја у Новом Саду највећим дијелом финансира из средстава Општине Брод, али и да су у контакту са Фондом за избегла и расењена лица за сарадњу са Србима у региону Аутономне Покрајине Војводина.

„Послали смо пријаву организаторима Сајма завичаја који су расположени да сносе дио трошкова. Међутим, морам посебно да истакнем да су КУД 'Душко Трифуновић' и Удружење жена „Ђуревак“ врло организовани и да и не траже никакве трошкове. Они су на том нивоу да такве манифестације могу да одраде из сопствених средстава“, напоменуо је Черек.

Општина Брод је подржала иницијативу Удружења „Корени“ Брод.

„Удружење 'Корени' је контактирало још два удружења са подручја општине Брод како би заједнички наступили на Сајму завичаја у Новом Саду. На сајму ће представити наше обичаје и културу, производе у виду хране и пића и мислим да је ово један добар начин да се општина Брод представи и у погледу туристичких потенцијала, а такође можемо Сајам искористити за понуду привредних потенцијала општине Брод, односно да направимо контакте са заинтересованим лицима“, казао је Вања Николић, шеф кабинета начелника општине Брод.

Николић је истакао да је Сајам у Новом Саду прилика да се промовише бродски Сајам привреде, пољопривреде и туризма, као и Гастро фест.

„Ово је један од начина да стекнемо неке нове учеснике који би се ове године појавили на нашем Сајму и Гастро фесту“, рекао је он.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23