+387 53 610 116

Вијести

ИСПЛАЋЕНИ ПОДСТИЦАЈИ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 2 Aprila, 2024 у 06:23

Општина Брод је јуче извршила уплату заосталих подстицаја за пољопривредне произвођаче у износу од 198.733,55 конвертибилних марака (КМ).

„Мислим да као општина требамо бити поносни на тај износ зато што и поред висине општинског буџета значајна средства издвајамо за пољопривреднике“, изјавио је начелник општине Брод Зоран Видић.

Том приликом осврнуо се на однос виших нивоа власти према пољопривредним произвођачима у Републици Српској (РС).

„На жалост, проблематика пољопривредне производње у РС превазилази ниво општинског одлучивања, те се годинама сусрећемо са чињеницом да општина мора да обезбиједи средства из својих извора прихода. У овом времену оптерећења општинских буџета у смислу социјалне заштите, повећања минималне плате и слично, заиста долазимо у један озбиљан ризик исплате општинских подстицаја“, казао је Видић и додао:

„Међутим, захваљујући мојим сарадницима и стрпљењу пољопривредника дошли смо у ситуацију да исплатимо подстицаје, а након тога и да распишемо конкурс за нове подстицаје у пољопривредној производњи.“

Он је изразио наду да ће бродски пољопривредници осјетити бенефите и из аграрног буџета Републике Српске који за ову годину износи 180 милиона КМ, те да ће добити „онолико средстава колико им по закону и правилницима Министарства припада“.

Начелник општине Брод је нагласио да пољопривредни произвођачи могу да рачунају на помоћ Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, као и свих запослених у административној служби општине када су у питању апликације за подстицаје на нивоу РС и осталих институција које нуде друге врсте програма и помоћи.

„Током 2023. године Општина Брод је обезбиједила 460 пластеника за пољопривредне произвођаче, док у буџету за 2024. годину имамо дио предвиђен за анализе квалитета земљишта. И ту смо на располагању својим пољопривредницима“, подсјетио је Видић.

Он се осврнуо на посљедице које је олујно невријеме изазвало у јулу прошле године.

„Овом приликом изражавам жаљење због одсуства реакције Владе РС, односно Министарства пољопривреде кад је у питању штета на пољопривредним усјевима и објектима за пољопривредну производњу. Ми смо тада Влади понудили рјешење, међутим, нисмо добили адекватне одговоре и та помоћ је изостала“, рекао је начелник општине Брод.

Видић је још једном подсјетио да ће ова општинска администрација и даље настојати да сервисира своје обавезе према пољопривредницима, те да они „могу да рачунају на подршку Општине Брод“.

Фото: Илустрација

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23