+387 53 610 116

Вијести

ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 29 Maja, 2024 у 09:50

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава.

Ријеч је о заједничком пројекту двије локалне заједнице, за који је Дервента издвојила средства за набавку цијеви и осталог неопходног материјала, а радове је изводило бродско комунално предузеће „Комвод“. У пројекту су учествовали и мјештани са по 1.500 КМ по домаћинству, односно са укупно 60.000 марака.

Током 2022. године изграђен је главни цјевовод од Брода до Доњег Вишњика у дужини од око 1.440 метара, као и хидростаница у укупној вриједности од 60.000 КМ, од чега је Амбасада САД-а у БиХ издвојила 40.000, а Брод и Дервента по 10.000 КМ.

Радост због завршетка изградње водовода исказао је предсједник Мјесне заједнице Доњи Вишњик Пејо Губерац.

„Ово је историјски догађај за нас, јер тежимо још од прије рата да добијемо воду, што нам се сада и остварило. Пројекат смо реализовали заједнички са Градском управом Дервента, дијелом уз помоћ општине Брод, а учествовали су Амбасада САД-а и ми мјештани“, рекао је Губерац подсјетивши да је раније изграђен главни цјевовод, а кракови у дужини од осам километра довели су питку воду до 40 домаћинстава.

Предсједник Скупштине општине Брод Александар Крушкоњић нагласио је да је локална управа препознала значај овог пројекта и радо га подржала.

„Без обзира што ово није мјесна заједница која припада Броду, ми смо се одлучили да заједно са Дервентом подржимо овај пројекат и прикључимо на нашу водоводну мрежу.  Вода је основа за живот и драго ми је да смо овим људима остварили њихов сан, а све како би опстали на овом подручју“ рекао је Крушкоњић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић истакао је да је вода насушна потреба и да је у том смислу у овом селу реализован користан пројекат.

„Овдје смо урадили једну јако добру и лијепу ствар. Хвала свима који су допринијели да се овај пројекат реализује, на било који начин. Вода је насушна потреба и некад нисмо свјесни колико нам значи. Хвала и општини Брод, која је подржала ову причу и воду смо довели са њиховог водовода. Исто тако смо ми урадили када је у питању Барица, која граничи са нашом локалном заједницом, а припада њиховој територији“, рекао је Симић.

Свечаности поводом завршетка радова присуствовали су и директори бродског „Комвода“ Љубица Јовановић и дервентског „Комуналца“ Денис Пијетловић, као и бројни мјештани.

(Извор / Фото: СРНА)

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23