+387 53 610 116

Вијести

ЕГИЋ: МИНИСТАРСТВО ЋЕ ОБЕЗБИЈЕДИТИ СРЕДСТВА ЗА ПОМОЋ ЛАЗИ ГРАБОВЦУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 11 Marta, 2024 у 20:45

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите ће обезбиједити пет хиљада конвертибилних марака за набавку ортопедских помагала Брођанину Лазару Лази Грабовцу, бившем припаднику Војске Републике Српске који је због болести остао без обје ноге и обје шаке.

Грабовца је данас у његовом дому посјетио ресорни министар Данијел Егић који је изјавио да ће министарство „увијек наћи времена и средстава да помогне храбрим људима који су учествовали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату“.

„Ми смо увијек ту за своје саборце, за своје људе, а лично као човјек имам велику емпатију и саосјећање, поготово за млађе људе који су овако ведрог духа и који спремно, стојички прихватају све своје здравствене недаће и боре се да нешто постигну за себе и своју породицу“, рекао је Данијел Егић, ресорни министар.

Лазо Грабовац се прије свега захвалио Борачкој организацији општине Брод и организационом одбору који је у јануару покренуо акцију прикупљања средстава за набавку протеза које ће му олакшати живот.

„Захвалио бих се, наравно и министру на његовој подршци, и влади и држави. Шта да кажем осим велико хвала добри људи“, казао је Грабовац.

Без обзира на све недаће које су га задесиле, он не губи оптимизам. План му је, како каже да када добије протезе проба да вози трактор, а има и идеју да почне рекреативно да се бави обрадом дрвета.

Тренутно зависи од помоћи своје супруге Сузане која упркос свему каже да јој брига о Лази не пада тешко.

„То је, једноставно, наш живот. Ми смо то прихватили и ја то радим од срца, он то ради од срца и ту смо једно за друго већ 20 година. Сви Лазу знају као великог оптимисту и он ће и овог пута без проблема проћи и овај проблем“, казала је Сузана Грабовац.

Она се уједно захвалила свима који су помогли у акцији прикупљања средстава за Лазу.

„Наравно, хвала пријатељима и фамилији, а највише нашим суграђанима“, додала је Сузана и истакла да ће протезе олакшати свакодневни живот, а посебно јер ће се Лазо психички осјећати боље.

Потребу да помогну бившем саборцу први су препознали чланови Борачке организације општине Брод који су у јануару покренули акцију за Лазу.

„Са великим задовољством могу да кажем са овом новчаном помоћи коју нам је обећао министар, Лазо Грабовац има 80 хиљада марака на рачуну и може да крене пут Београда“, нагласио је Зоран Видић, предсједник општинске Борачке организације.

Он се захвалио свим грађанима Републике Српске који су учествовали у акцији.

Љекари су 2009. године установили да Грабовац болује од Биргерове болести, стања у коме крв уопште не доспијева у дио тијела који је снабдијевала обољела артерија. Поред изразитих болова, ова болест доводи и до појаве гангрене, гдје је једини вид лијечења ампутација. У августу 2009. године због гангрене му је ампутирана десна нога.

Нови проблеми почели су 2020. године када су му љекари у Бањалуци саопштили да ће због болести морати да ампутирају и десну шаку. Исте године је три пута оперисан. У јануару 2021. године стање се погоршало, те му је ампутирана и лијева шака.

„Обраћали смо се разним институцијама, али то није уродило плодом, све док се ови момци нису договорили да покрену акцију“, казао је Грабовац.

Лазо Грабовац је припадник Војске Републике Српске. Са 19 година започео је служење војног рока у 1. Гардијској моторизованој бригади Војске РС.

У децембру 1993. године је као гардиста боравио на Нишићкој висоравни код Сарајева, а потом на платоу Бјелашнице и платоу Трескавице У марту 1995. године је постао члан бригадних извиђача у 27. бригади гдје је остао до краја рата.

Министар Егић је прије посјете Грабовцу, обишао Спомен собу у просторијама Борачке организације општине Брод и запалио свијеће погинулим борцима, те се уписао се у књигу жалости.

news
ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Најуспјешнији бродски атлетичар – рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи…

17.04.2024 10:44

news
ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА У САВЈЕТОДАВНИ ОДБОР

Рок за подношење пријава кандидата продужава се до 19.04.2024. године.

17.04.2024 09:20

news
ГРАДСКИ ПАРК ДОБИО ЗИП ЛАЈН И ДОДАТНЕ САДРЖАЈЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Од прошле недјеље у Градском парку у Броду дјеца узраста од седам до 14 година могу да уживају у новом садржају. Ријеч је о двије линије зип лајна и адреналинском…

16.04.2024 09:51