+387 53 610 116

Вијести

До краја године завршетак радова на санацији Савског насипа

Аутор: admin | Ажурирано: 28 Juna, 2021 у 13:49

Реализација пројекта ''ТГ 29'', који обухвата санацију и реконструкцију Савског насипа и канала Сава-Укрина одвија се свакодневно, а завршетак овог обимног посла, који ће у великоj мјери побољшати заштиту општине Брод од поплава, планиран је до краја године.

Санацијом Савског насипа, према наводима руководиоца Подсектора плавног подручја Ивањско поље, Анета Михајлова, обухваћена је санација брањене стране насипа од Колибарског пута до Камена у Клакару, свих клизишта са обје стране насипа, мјеста процјеђивања. Михајлов је навео да је добар дио радова изведен, а прошле године завршена је санација бетонског парапетног зида на Омладинском насипу.

-Дуж Савског насипа, од Колибарског пута до Камена у Клакару гради се канал за одводњу оборинских и подземних вода до препумпних станица, врши се замјена материјала на критичним дионицама, зацјевљују све узлазно-силазне рампе, поставља филтрациони слој и гради берма као ојачање насипа а која ће омогућити саобраћај, односно приступ машинама како би ефикасније одржавали насип, и у случају потребе интервентно реаговали-, казао је Михајлов.

Михајлов је навео да су тренутни радови на Савском насипу подијељени на три дионице.

Говорећи о санацији канала Сава-Укрина, у дужини од 13.586 метара, Михајлов је прецизирао да је извршено измуљавање канала, профилисање, санација  косина берме те уређење и пошљунчавање круне насипа.

-Поменутим радовима, у оквиру пројекта ''ТГ29'' чија је вриједност око 3 милона КМ, обухваћени су и радови уређења средњег ободног канала у дужини од 4.200 метара и доводног канал за рибњак у Сијековцу дужине 4.400 метара

Послије санације Савског насипа општину Брод чекају нове инвестиције.  У току је израда пројектне документације за уређење 30 километара мелирационих канала, а за наредну годину планирана је санација црпних станица Ивањско поље 1 и 2.

-Вриједност санације црпних станица је око 3 милона КМ. Биће уграђена три нова агрегата а постојећи ремонтовани. Такође,  у оквиру овог пројекта биће санирани и објекти црпних станица-, навео је Михајлов.

news
БОЛ ПОРОДИЦА ПОГИНУЛИХ НЕ ЈЕЊАВА НИ 32 ГОДИНЕ НАКОН ПОГИБИЈЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежју погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у дворишту Основне школе „Свети Сава“ данас је обиљежен 3. март – дан почетка агресије на општину…

03.03.2024 14:06

news
БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БРОД ПОЗИВА НА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 3. МАРТА

Поштовани, У знак сјећања и отимања од заборава истине о страдању српског народа, 3. март Борачка организација обиљежава као датум од значаја за општину Брод и Борачку организацију. Позивамо Вас…

02.03.2024 12:32

news
РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ "МОЗАИК"

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“. Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника…

01.03.2024 13:24