+387 53 610 116

Вијести

ДОБРО ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 18 Marta, 2022 у 13:16

Извршење буџета општине Брод за 2021. годину је нешто преко 10,6 милиона марака, што је 93,19% од предвиђеног плана буџета. Ово је потврдио Мирослав Вуковић, начелник Одјељења за финансије у општини Брод са којим је вођен разговор на ову тему. Буџет за 2021. годину био је планиран у износу од 11.371.000 КМ.

"С обзиром на околности, поводом пандемије COVID 19 и друге околности, извршење буџета је јако добро. Нисмо остварили 700.000 КМ планираних средстава, али били смо свјесни да ће 100%-тну реализацију бити тешко остварити; изузетно је важно да је у минулој години остварена финансијска стабилност", нагласио је начелник одјељења Вуковић.

"Правовремено плаћање свих приспјелих обавеза: добављаче, исплате кредита, подстицаја, плата и транши према буџетским корисницима, одвија се без сметњи; нико нас није тужио због неплаћања обавеза, успјели смо склопити споразуме са неким од повјерилаца којима смо годинама дужни, а исплатили смо 240.000 марака за обвезнице и тиме затворили десетогодишњу обавезу за изграђене базене и градску пијацу; финсансирали смо набавке возила за одвоз отпада и ватрогасно возило, одржали смо низ спортских и културних манифестација"

Такође, поменуо је и инфраструктурне проблеме на селима: "Успјели смо затворити финансијску конструкцију и асфалтирали пут на Луговима који се у прошлој години појавио као горући проблем наших становника, проширили смо водоводну мрежу на селима и радимо на проширењу расвјете".

Начелник финансија је такође коментарисао и утицај пандемије и друга кретања у свијету која нису ишла на руку снажнијег развоја бродског краја: "На примјер, због санкција Русији нисмо сигурни када ће Рафинерија уплатити прву овогодишњу траншу према општини, па све што радимо у финансијском смислу ријечи радимо с дозом резерве. Не смијемо дозволити да нам флуктуација новчаних токова утиче на живот у граду. Што се пандемије тиче и даље утиче на погранични живот и трговину на мало, али се надам да је томе ускоро крај и да ће се покренути прекогранична сарадања, односно трговина".

И поред ових околности из буџета су финансирани и пројекти усмјерени на јачање капацитета јавних предузећа. "У прошлој години започели смо набавку трактора за Комвод, који ћемо користити за одржавање локалних и некатегорисаних путева, углавном на сеоском подручју, а у овој години набавићемо и таруп те комплетирати возило које ће кренути у  акцију са првим данима прољећа. На основу прошлогодишњег пројекта асфалтирања и канализације у улицама на Бродском Пољу 2 одлучено је да радимо канализацију у комплетном Новом Полоју и пројектна документација се ради".

Извор текст и фото: портал Радио Брода

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41