Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ДОБРО ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА

Извршење буџета општине Брод за 2021. годину је нешто преко 10,6 милиона марака, што је 93,19% од предвиђеног плана буџета. Ово је потврдио Мирослав Вуковић, начелник Одјељења за финансије у општини Брод са којим је вођен разговор на ову тему. Буџет за 2021. годину био је планиран у износу од 11.371.000 КМ.

„С обзиром на околности, поводом пандемије COVID 19 и друге околности, извршење буџета је јако добро. Нисмо остварили 700.000 КМ планираних средстава, али били смо свјесни да ће 100%-тну реализацију бити тешко остварити; изузетно је важно да је у минулој години остварена финансијска стабилност“, нагласио је начелник одјељења Вуковић.

„Правовремено плаћање свих приспјелих обавеза: добављаче, исплате кредита, подстицаја, плата и транши према буџетским корисницима, одвија се без сметњи; нико нас није тужио због неплаћања обавеза, успјели смо склопити споразуме са неким од повјерилаца којима смо годинама дужни, а исплатили смо 240.000 марака за обвезнице и тиме затворили десетогодишњу обавезу за изграђене базене и градску пијацу; финсансирали смо набавке возила за одвоз отпада и ватрогасно возило, одржали смо низ спортских и културних манифестација“

Такође, поменуо је и инфраструктурне проблеме на селима: „Успјели смо затворити финансијску конструкцију и асфалтирали пут на Луговима који се у прошлој години појавио као горући проблем наших становника, проширили смо водоводну мрежу на селима и радимо на проширењу расвјете“.

Начелник финансија је такође коментарисао и утицај пандемије и друга кретања у свијету која нису ишла на руку снажнијег развоја бродског краја: „На примјер, због санкција Русији нисмо сигурни када ће Рафинерија уплатити прву овогодишњу траншу према општини, па све што радимо у финансијском смислу ријечи радимо с дозом резерве. Не смијемо дозволити да нам флуктуација новчаних токова утиче на живот у граду. Што се пандемије тиче и даље утиче на погранични живот и трговину на мало, али се надам да је томе ускоро крај и да ће се покренути прекогранична сарадања, односно трговина“.

И поред ових околности из буџета су финансирани и пројекти усмјерени на јачање капацитета јавних предузећа. „У прошлој години започели смо набавку трактора за Комвод, који ћемо користити за одржавање локалних и некатегорисаних путева, углавном на сеоском подручју, а у овој години набавићемо и таруп те комплетирати возило које ће кренути у  акцију са првим данима прољећа. На основу прошлогодишњег пројекта асфалтирања и канализације у улицама на Бродском Пољу 2 одлучено је да радимо канализацију у комплетном Новом Полоју и пројектна документација се ради“.

Извор текст и фото: портал Радио Брода

eskort eskişehir -

Personel Sağlık