+387 53 610 116

Вијести

ДОБРО ИЗВРШЕЊЕ БУЏЕТА

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 18 Marta, 2022 у 13:16

img

Извршење буџета општине Брод за 2021. годину је нешто преко 10,6 милиона марака, што је 93,19% од предвиђеног плана буџета. Ово је потврдио Мирослав Вуковић, начелник Одјељења за финансије у општини Брод са којим је вођен разговор на ову тему. Буџет за 2021. годину био је планиран у износу од 11.371.000 КМ.

"С обзиром на околности, поводом пандемије COVID 19 и друге околности, извршење буџета је јако добро. Нисмо остварили 700.000 КМ планираних средстава, али били смо свјесни да ће 100%-тну реализацију бити тешко остварити; изузетно је важно да је у минулој години остварена финансијска стабилност", нагласио је начелник одјељења Вуковић.

"Правовремено плаћање свих приспјелих обавеза: добављаче, исплате кредита, подстицаја, плата и транши према буџетским корисницима, одвија се без сметњи; нико нас није тужио због неплаћања обавеза, успјели смо склопити споразуме са неким од повјерилаца којима смо годинама дужни, а исплатили смо 240.000 марака за обвезнице и тиме затворили десетогодишњу обавезу за изграђене базене и градску пијацу; финсансирали смо набавке возила за одвоз отпада и ватрогасно возило, одржали смо низ спортских и културних манифестација"

Такође, поменуо је и инфраструктурне проблеме на селима: "Успјели смо затворити финансијску конструкцију и асфалтирали пут на Луговима који се у прошлој години појавио као горући проблем наших становника, проширили смо водоводну мрежу на селима и радимо на проширењу расвјете".

Начелник финансија је такође коментарисао и утицај пандемије и друга кретања у свијету која нису ишла на руку снажнијег развоја бродског краја: "На примјер, због санкција Русији нисмо сигурни када ће Рафинерија уплатити прву овогодишњу траншу према општини, па све што радимо у финансијском смислу ријечи радимо с дозом резерве. Не смијемо дозволити да нам флуктуација новчаних токова утиче на живот у граду. Што се пандемије тиче и даље утиче на погранични живот и трговину на мало, али се надам да је томе ускоро крај и да ће се покренути прекогранична сарадања, односно трговина".

И поред ових околности из буџета су финансирани и пројекти усмјерени на јачање капацитета јавних предузећа. "У прошлој години започели смо набавку трактора за Комвод, који ћемо користити за одржавање локалних и некатегорисаних путева, углавном на сеоском подручју, а у овој години набавићемо и таруп те комплетирати возило које ће кренути у  акцију са првим данима прољећа. На основу прошлогодишњег пројекта асфалтирања и канализације у улицама на Бродском Пољу 2 одлучено је да радимо канализацију у комплетном Новом Полоју и пројектна документација се ради".

Извор текст и фото: портал Радио Брода

news
ПРИВРЕДНИ САВЈЕТ РАЗМАТРАО ПРИЈЕДЛОГ БУЏЕТА ОПШТИНЕ

У уторак 5. децембра одржана је редовнa сједница Привредног савјета општине Брод.

06.12.2023 11:16

news
СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ 15. ДЕЦЕМБРА

Поред Буџета за наредну годину, на одборничким клупама ће се наћи још низ веома важних тачака попут продаје земљишта у улици Крајишких бригада намјењеног за изградњу пословног комплекса

04.12.2023 12:47

news
КВАР НА СИСТЕМУ ДАЉИНСКОГ ГРИЈАЊА

Из ЈКП “Ковод” Брод је стигло обавјештење о привременом прекиду гријања корисника који су везани за топлотну станицу у Спортском центру. Данас се десио квар на топлотној станици која грије…

30.11.2023 13:19