Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Delegacije Vranja i Surdulice na Unci

U MZ Unka, 18.avgusta  kod spomen kompleksa služen je pomen parastos, odana dužna počast i položeni vijenci u znak sjećanja na poginule borce VRS i civilne žrtve proteklog rata , poginule borce Prvog bataljona Vojne policije Prvog krajiškog korpusa VRS i pripadnike JNA Vojne Pošte 7036/4 iz Vranja nastradalih prilikom povlačenja sa ovih prostora.

Svake godine na ovaj dan spomen obilježje na Unci posjete porodice poginulih, njihovi saborci i veliki broj mještana Broda kao i drugi poštovaoci lika i djela srpskih boraca iz drugih krajeva Republike Srpske i Srbije.

Prisutne na Unci u ime domaćina MZ Unka pozdravio je i poželio dobrodošlicu, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Duško Mičić koji je između ostalog naglasio da borci i jesu najzaslužniji za  stvaranje  Republike Srpske u kojoj danas živimo.

U delagaciji Vranja i Surdulice i ove godine bio je Slobodan Stanojević, otac poginulog borca koji je rekao da mu je posle toliko godina od tragedije koju je doživio i preživio, sada izuzetno drago kada dolazi u Brod.

Ispred Boračke organizacije obratio se i Radoslav Kokić, predsjednik Skupštine opštinske boračke organizacije.  Kokić se zahvalio svim prisutnim što svake godinme dolaze na Unku kako bi odali počast svima onima koji su u teško vrijeme položili svoje živote. ” Posebno hvala braći iz Srbije koji su bili tu u najteža vremena da Srbima koji su branili svoja ognjišta pruže podršku i pomoć”, rekao je Kokić.

Prije pomen parastosa na Unci, načelnik opštine Brod Zoran Vidić upriličio je prijem za delegacije iz Vranja i  Surdulice, gdje su u prijatnom i neobaveznom  razgovoru dogovarali mogućnosti nastavka  druženja i saradnje.

Uz poruku da nam se ovo nikada više ne dogodi, načelnik opštine Zoran Vidić rekao je da vrijeme ne smije izbrisati sjećanje na one koji su živote dali za Republiku Srpsku i slobodu u kojoj živimo. On je naglasio da se iz tragičnih događaja kada su živote izgubili mladi vojnici , rodilo trajno  prijateljstvo opština Vranje, Surdulica i Brod.

                                                                                 V.G