+387 53 610 116

Вијести

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА СВЕТОСАВСКИХ АКАДЕМИЈА У БРОДУ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 30 Januara, 2024 у 07:21

У организацији Црквене општине Брод, у понедјељак 29. јануара је одржана 20. Светосавска духовна академија, којом је обиљежен празник првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Академија је отпочела светосавском химном у извођењу школског хора ОШ "Свети Сава" Брод. У наставку вечери, наступили су бродских основци са драмским приказом „Љубав свете Анастасије“.

За  грађане Брода и остале  госте, ове године организован је културно умјетнички програм у ком су поред бродских малишана наступили Српско просвјетно друштво „ Дервента“ из Дервенте под руководством професорице Милијане Жунић и полазници музичке школе „Соната“ под руководством професорице музике, Валентине Шатаре.

Бесједом о Светом Сави програм овогодишње Светосавске академије обогатио је и протојереј ставрофор Мирослав Живковић, који је том приликом рекао да је Свети Сава примјер моралног идентитета српског бића.

-Да би знали зашто је Свети Сава најважнија личност у српском народу морамо знати да је поред свих других црквених и народних српских великана он свакако заузима прво мјесто јер је он први који је увео ред и закон. Он је српски Мојсије који је српски народ извео из робовања смрти, гријеху и ђаволу. Извео нас је из духовне чамотиње паганског ништавила- рекао је протојереј ставрофор Живковић.

Свечаној духовној академији у светосавском дому поред бројне публике присуствовао је и Зоран Видић, начелник општине Брод.

 -Светосавска духовна академија показатељ је да Брод и Брођани иду путем светосавља што показује и учешће у програму и великог броја малишана. Мислим да је тај спој образовања и духовности право огледало светосавља, а ми ћемо се и као локална управа трудити да тако буде и у будућности- рекао је Видић.

Светосавска духовна академија била је круна у низу манифестација које су протеклих дана организоване у част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве.

Извор: Радио Брод

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23