+387 53 610 116

Вијести

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА СВЕТОСАВСКИХ АКАДЕМИЈА У БРОДУ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 30 Januara, 2024 у 07:21

У организацији Црквене општине Брод, у понедјељак 29. јануара је одржана 20. Светосавска духовна академија, којом је обиљежен празник првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве, утемељивача српске цркве, државе и школства.

Академија је отпочела светосавском химном у извођењу школског хора ОШ "Свети Сава" Брод. У наставку вечери, наступили су бродских основци са драмским приказом „Љубав свете Анастасије“.

За  грађане Брода и остале  госте, ове године организован је културно умјетнички програм у ком су поред бродских малишана наступили Српско просвјетно друштво „ Дервента“ из Дервенте под руководством професорице Милијане Жунић и полазници музичке школе „Соната“ под руководством професорице музике, Валентине Шатаре.

Бесједом о Светом Сави програм овогодишње Светосавске академије обогатио је и протојереј ставрофор Мирослав Живковић, који је том приликом рекао да је Свети Сава примјер моралног идентитета српског бића.

-Да би знали зашто је Свети Сава најважнија личност у српском народу морамо знати да је поред свих других црквених и народних српских великана он свакако заузима прво мјесто јер је он први који је увео ред и закон. Он је српски Мојсије који је српски народ извео из робовања смрти, гријеху и ђаволу. Извео нас је из духовне чамотиње паганског ништавила- рекао је протојереј ставрофор Живковић.

Свечаној духовној академији у светосавском дому поред бројне публике присуствовао је и Зоран Видић, начелник општине Брод.

 -Светосавска духовна академија показатељ је да Брод и Брођани иду путем светосавља што показује и учешће у програму и великог броја малишана. Мислим да је тај спој образовања и духовности право огледало светосавља, а ми ћемо се и као локална управа трудити да тако буде и у будућности- рекао је Видић.

Светосавска духовна академија била је круна у низу манифестација које су протеклих дана организоване у част првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве.

Извор: Радио Брод

news
ПРЕДЛОЖЕНА РАНГ ЛИСТА ПОБЈЕДНИКА КОНКУРСА ЗА ИЗБОР НАЈУРЕЂЕНИЈЕГ ДВОРИШТА, БАЛКОНА И УЛАЗА СТАМБЕНЕ ЗГРАДЕ 2024. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је 31. маја 2024. године расписала Јавни конкурс за избор најуређенијег дворишта, балкона и улаза стамбене зграде. На конкурс су до 1. јула пристигле укупно 32 пријаве,…

15.07.2024 13:10

news
НАРЕДНА СЈЕДНИЦА СО БРОД ЗАКАЗАНА ЗА 29. ЈУЛ

На данас одржаном колегијуму договорено је да наредна 40. редовна сједница Скупштине општине Брод буде одржана у понедјељак, 29. јула са почетком у 9:00 часова у сали Скупштине општине (зграда…

15.07.2024 09:41

news
СЛАВА СЕЛА ПОНОВО ОКУПИЛА БРОЈНЕ ПОЛОЈЧАНЕ

Литургијом у храму посвећеном Светим апостолима Петру и Павлу, чином освећења славског колача, свечаном литијом око храма и народним весељем данас је у Полоју прослављена слава села – Павловдан. Премда…

13.07.2024 16:50