+387 53 610 116

Вијести

БРОЂАНИ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 9 Maja, 2024 у 13:26

Поменом погинулим борцима и цивилним жртвама Другог свјетског рата, полагањем цвијећа и вијенаца, те изложбом „Братство и јеврејство“ данас је у парку поред Спомен-костурнице у Броду обиљежен Међународни дан побједе над фашизмом.  

Програм је почео интонирањем химне Републике Српске, а након тога услиједила је минута ћутања у част свих жртава рата.  

„Чинимо колико се може да обиљежимо и да не заборавимо славну епопеју побједе над фашистима, издајницима и другим крволоцима, да не заборавимо борце за слободу, хероје и огромне жртве невиног народа“, казао је Исмет Ђухерић, предсједник општинске организације СУБНОР-а и додао:

„Чињеница је и доказана истина да су највећи терет и у борби и у побједи имали Совјетски Савез, а с поносом да искажем и захвланост народима бивше Југославије, учесницима Народно-ослободилачког рата у чијим редовима је највише било српског народа, народа чији је допринос огроман. “

Он је напоменуо да је највећу жртву поднио руски народ, али и да је у Другом свјетском рату погинуло око милион Срба.

„Важно је да обиљежавамо овај дан како би се младима указало како је то било, да им укажемо на те огромне жртве, уништавање економских добара, а све у циљу да никада нешто тако нешто не дозволимо, да спријечимо повампиреност фашизма. Смрт фашизму, слобода народу“, закључио је Ђухерић.

Дарио Атијас, генерални секретар Јеврејске општине у Добоју упознао је присутне са изложбом под називом „Братство и јеврејство“, аутора Михаила Илга и Катје Гросамер из Њемачке, гдје су на седам банера приказана обиљежја подигнута након Другог свјетског рата.

„Изложба је дјело једног младог Нијемца који није Јевреј, али је учествовао на једном студијском програму у Шведској. Ријеч је о јеврејским студијима, програму који је доступан за све истраживаче“, објаснио је Атијас и додао:

„Након годину дана је као дипломски рад одабрао да обави истраживање у Босни и Херцеговини како би сазнао више о споменицима Холокауста који су подигнути послије Другог свјетског рата. Пронашао је око 30 локација, од Мостара до Бијељине, укључујући и ову спомен-плочу у Броду“.

Он је истакао да је Брод добар примјер како се води рачуна о важним датумима и то што се сваке године поред Спомен-констурнице обиљежава Дан ослобођења града, као и Међународни дан побједе над фашизмом.

Напоменуо је колико је важно да се овакви споменици очувају, јер је ријеч о културном и историјском наслијеђу.

Присутнима се обратио и начелник општине Брод Зоран Видић који је указао на релативизацију стравичних дешавања у Другом свјетском рату.

„Дио свијета, а поготово Западна и Средња Европа данас прослављају Шуманов план и именују 9. мај као Дан Европе. Већ од 1950. године, у самом постратном времену, врши се релативизација злочина на начин да тек нешто више од 20 држава обиљежава данашњи дан као Дан побједе над фашизмом. Већином су то државе бившег источног блока“, нагласио је Видић и додао:

„Међутим, то не умањује значај вашег присуства овдје. Већ сам неколико пута обраћајући се поводом Дана ослобођења Брода у Другом свјетском рату или Дана побједе над фашизмом, говорио да није важно колико нас је овдје на скуповима, важно је да смо дошли својом вољом и да на неки начин представљамо чуваре и памћења и сјећања“.

Начелник општине Брод је напоменуо да „треба да учимо од Јеврејске заједнице њихове начине и методе очувања сјећања и бриге за жртве и, на крају крајева, пописивња и именовања свих жртава“.

„Важно је да се окупљамо и окупљаћемо се сваке године, настојаћемо да уредимо ово спомен-обиљежје. Свим жртвама фашизма нека је вјечна слава и хвала!“, закључио је начелник општине Брод.

Цвијеће и вијенце су на спомен обиљежја положили представници Јеврејске заједнице, Општине Брод, Борачке организације општине Брод, 1. Гардијске бригаде, Рафинерије нафте, као и други присутни.

Дан побједе над фашизмом обељежава се у знак сјећања на 9. мај 1945. године, када је безусловном капитулацијом Њемачке окончан Други свјетски рат у Европи.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23