+387 53 610 116

Вијести

ДАНАС ПОМЕН СТРАДАЛИМ И ВАНРЕДНА СКУПШТИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ БРОД

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 23 Maja, 2024 у 10:12

"Борачка организација (БО) Брод одржаће данас ванредну сједницу Скупштине, у вријеме одржавања Генералне скупштине УН на којој ће се гласати о резолуцији о Сребреници, а потом ће у 19 часова код централног спомен-обиљежја на Тргу патријарха Павла запалити свијеће у помен погинулим српским борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата и свих ратова у којима је страдао српски народ", саопштио је ово Зоран Видић, предсједник Предсједништва БО Брод.

Позвао је грађане да присуствују паљењу свијећа и одавању почасти свим погинулим у протеклом рату.

Видић је додао да је јуче одржана ванредна сједница Предсједништва Борачке организације  Републике Српске на којој је закључено да је предложена резолуција о Сребреници пред Генералном скупштином УН срамни, насилнички и дилетантски чин предлагача, спонзора и њених аутора.

„Један од закључака Предсједништва БОРС-а је да је једини геноцид на територији бивше Југославије извршен од НДХ, под патронатом нацистичке Њемачке, над српским, јеврејским и ромским народом у периоду 1941.-1945. године, те се у складу с тим тражи од јавности да се у јавним обраћањима придржава ове чињенице и да се о Србима говори као о страдалничком, херојском и слободарском народу“, навео је предсједник Предсједништва БО Брод.

БОРС у усвојеним закључцима, додао је Видић, захтијева од садашњих и будућих представника институција Српске и представника у заједничким институцијама БиХ, да уколико буде усвојена резолуција о Сребреници, тај акт сматрају искључиво политичким, што, наглашава, она и јесте и да се на тај начин односе према њој и да је не прихвате.

„Имајући у виду да предметна резолуција представља кап која је прелила чашу у погледу притисака на Републику Српску, Србију и цијели српски народ, узимајући у обзир свеукупно стање у Републици Српској са акцентом на стање слоге и јединства, Предсједништво БОРС-а сматра да је пријеко неопходно извршити дубоку анализу постојећег стања у Републици Српској ради одговора на бројна а питања; Гдје смо били 1992, а гдје смо сада, у каквом нам је стању борачка популација, грађани Републике Српске, породица, дјеца, омладина, образовни систем, надлежности, политика. У цјелини, шта су аномалије и како их искоријенити, како доћи до неопходног нивоа слоге и јединства, како постићи општи друштвени консензус ради очувања Републике Српске. Како, куда, и на који начин ићи у будућност?“, саопштио је Зоран Видић, предсједник Предсједништва БО Брод.

(radiobrod.net)

news
ПРОГЛАШЕЊЕМ НАЈБОЉИХ ЕКИПА И ДОДЈЕЛОМ ПЕХАРА ЗАВРШЕН 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „БРОД 2024“

Дводневни осми по реду Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“ завршен је данас, 23. јуна проглашењем најбољих екипа и додјелом пехара. Најуспјешнија екипа у категорији 2013. годиште је…

23.06.2024 18:41

news
ПОЧЕО 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР "БРОД 2024"

Постројавањем екипа, поздравом организатора и генералног покровитеља, те наступом Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ данас је у Броду почео осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. На стадиону Омладинског…

22.06.2024 15:19

news
СТАДИОН ОФК „ПОЛЕТ 1926“ СПРЕМАН ДА ДОЧЕКА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРЕ ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА (ФОТО)

Овог викенда Брод је домаћин осмог по реду Међународног дјечијег фудбалског турнира „Брод 2024“. Учешће је потврдило осамдесет екипа, подијељених у четири узрасне категорије од 2012. до 2015. годишта. Стадион…

21.06.2024 19:48