+387 53 610 116

Вијести

ВЛАДА ЈАПАНА ПОКЛОНИЛА ДИГИТАЛНИ РЕНДГЕН БРОДУ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 23 Novembra, 2023 у 07:44

У просторијама Дома здравља Брод јуче је озваничен почетак рада новог рендген апарата, који је овој здравственој установи донирала Влада Јапана.

Нови рендген апарат вриједан 163.800 КМ дониран је Дому здравља захваљујући програму Темељне Грант помоћи за пројекте људске сигурности, којим Влада Јапана од 1996. године пружа различите облике помоћи и даје допринос у побољшању живота људи у БиХ.

Он укупног износа, 140.000 КМ је донирала Влада Јапана, док је остатак средстава обезбиједила локална заједница и Дом здравља.

Свечаној церемонији у Дому здравља присуствовао је амбасадор Јапана у БиХ Масами Кинефучи који је изразио задовољство што је пројекат окончан успјешно, те изразио наду да ће та помоћ бити од велике користи за све становнике општине Брод.

– Одмах након рата кренули смо са додијелом бесповратној помоћи, и други смо највећи донатор у БиХ. Сада се фокусирамо на побољшање квалитета живота грађана кроз донације попут ове у Броду, и кроз помоћи у виду друге медицинске опреме здравственим установама -, рекао је Кинефучи, који дужност амбасадора обавља од фебруара прошле године.

Он је истакао да је најважније да грађани имају користи од донација, напоменувши да ће ове године реализовати 10 пројеката намјењем управо грађанима БиХ.

Игор Јеремић, директор Дома здравља, захвалио је Влади Јапана и јапанском народу на донацији и истакао да нови апарат омогућава широки спектар РТГ дијагностике обољења, која су до сада обављана на застарјелом уређају, такође донираном од Владе Јапана.

– Без ове подршке не бисмо могли финансирати набавку и захвални смо на донацији, јер оквирно имамо око 3.300 пацијената годишње за које нам је потребан РТГ уређај. Ово ће знатно допринијети квалитети услуге коју пружамо нашим грађанима. Ради се о савременом дигиталном апарату, а снимци се добијају истог дана на ЦД-у и могу се очитати на сваком рачунару, што је велика предност. У наредном периоду настојаћемо успоставити тјешњу сарадњу са љекарима добојске болнице како би убрзали очитавање снимака, чак истог дана када се уради снимак -, рекао је Јеремић.

С обзиром да Дом здравља није у могућности да финансира набавку овог уређаја, пријатељска помоћ из Јапана је више него добродошла, поручио је Јеремић, те додао да ће до краја ове или почетком наредне године аплицирати на средства Владе Јапана за куповину санитетског возила или мамографа.

Прије обиласка РТГ кабинета, одржан је краћи састанак руководства Дома здравља, делегације Амбасаде Јапана у БиХ и начелника општине Брод Зорана Видића.

Видић је рекао да набавка РТГ апарата представља наставак вишедеценијске  сарадње општине Брод са народом Јапана и њиховом Амбасадом у БиХ.

– Посебно је задовољство што се сарадња огледа кроз улагања у медицинску опрему, и што сарадњу осјете сви грађани. Наставићемо аплицирати и на наредне пројекте, трудити се да одржавамо добре везе са Амбасадом Јапана и да научимо понешто од њих, јер, свједоци смо да су они сарађивали са свим властима у Броду. Можда и ми нешто научимо из тога -, рекао је начелник Видић.

Након посјете Дому здравља, амбасадор Кинефучи и начелник општине Зоран Видић одржали су радни састанак у просторијама општинске Административне службе.

Извор: радио Брод

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23