+387 53 610 116

Вијести

„ВИОЛИНСКА ПРОМЕНАДА“ ПРЕД БРОДСКОМ ПУБЛИКОМ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 10 Aprila, 2024 у 06:35

Виолинисткиња Наталија Тодоровић је уз клависку пратњу пијанисте Владе Данића синоћ у амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ одржала концерт „Виолинска променада“. Гости су јој били полазници Музичке радионице „Соната“.

Бањалучка умјетница је заједно са својим дугогодишњим сарадником и колегом обишла скоро цијелу Републику Српску и Босну и Херцеговину, а у Броду није први пут. Наступила је у септембру прошле године на Сајму привреде, а како каже, била је то добра увертира за синоћњи концерт.

„Покушавамо у свим градовима да приближимо умјетност, конкретно виолину. Ја се стварно дуго година бавим концертном дјелатношћу иако сам професор виолине“, казала је професорка Тодоровић и додала:

„Можда у мањим мјестима нису тако чести такви догађаји, али, ево, кроз протекла два концерта смо имали врло лијепе коментаре људи који су исто тако рекли да никад нису слушали класичну виолину“.

Тодоровићева је нагласила да је виолиниста који само тридесет посто компромиса са публиком прави, међутим, судећи по аплаузима и реакцијама присутних Брођана, то је сасвим довољно за уживање.

„Заправо ово је један прави концерт за виолину који ћу у јуну извести у Банском двору. Не правим никакву разлику да ли је ријеч о мањем или већем граду и то ме посебно радује јер ми некако буде вјетар у леђа кад се некоме ко никад није слушао виолину допадне оваква врста концерта“, каже бањалучка виолинисткиња.

Гости професорке Наталије синоћ су били полазници Музичке радионице „Соната“, али ни ово није њихова прва сарадња. Неколико пута су заједно наступили у Дервенти.

„Валентина јако лијепо ради и дјеца напредују, а њима је то прилика да наступе пред публиком или да буду нечији гости. Дјеца су јако лијепо увјежбана и увијек настојим, не само у Броду или Дервенти, него гдје год да сам, а да има неко талентовано дијете да га додатно истакнем“, казала је она.

Тако је било и синоћ, а петоро малишана „Сонате“ показало је своје умијеће пред Брођанима.

Концерт „Виолинске променаде“ организовала је Туристичка организација општине Брод под покровитељством Општине Брод.

„Пошто Туристичка организација случајно или намјерно на себе преузима улогу културног центра наше општине, осјетили смо се позваним да и сегмент класичне музике понудимо нашим суграђанима“, изјавио је Горан Вукојевић, директор Туристичке организације општине Брод и додао:

„Није ово вечерас било ништа "тешко", мелодије су препознатљиве и побуђују исконски укус за лијепу музику у сваком човјеку. И свако ко се вечерас нашао у амфитеатру је био у понеком тренутку дирнут и уживао препуштајући се музици да га понесе. Умјетност је била понуђена свима, а неки су одлучили да је прихвате“.

Он се захвалио и најмлађим музичарима и њиховим родитељима што су томе дали свој допринос и уједно најавио будућа дешавања у нашем граду.

„У наредном периоду нас очекује низ изненађења и пројеката које нисмо до сада радили као и неке наше планиране "уходане" активности. У задњој седмици априла нас очекује мало другачији Дан планете земље, а по први пут ћемо имати и Васкршњи базар. Обје манифестације ће бити на нашој омиљеној локацији, а то је наш Градски парк код Спортског центра“, истакао је Вукојевић.

У мају ће у Броду бити одржана бициклијада, а према ријечима директора општинске Туристичке организације, након тога слиједе припреме за нову купалишну сезону на Градским базенима.

С обзиром на то да су све три представе које су од почетка године организоване у Броду окупиле бројне Брођане, у Туристичкој кажу да су у преговорима за неке нове.

Премда је синоћ у амфитеатру СШЦ „Никола Тесла“ био очекиван број посјетилаца, први ред који су попунили музичари „Сонате“, улива наду да и овај вид умјетности може да заживи у нашем граду. 

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41