+387 53 610 116

Вијести

ВИДИЋ: ЖИВИМО У СЛОБОДИ ЗАХВАЉУЈУЋИ НАШИМ ХЕРОЈИМА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 25 Marta, 2024 у 12:26

Поред спомен-обиљежја погинулим борцима Мјесне заједнице „Рит“ данас је одржан парастос, запаљене свијеће и положено цвијеће у знак сјећања на 25. март 1992. године.

На данашњи дан прије 32 године извршен је злочин над породицама Дујанић и Мартић, а то је био увод у масакр који се догодио 26. марта 1992. године у Сијековцу.

„На жалост, Брод је деветесетих година био на првом удару свих непријатељских снага. Почев од 3. марта и преласка хрватске војске у Босну и Херцеговину и формирањања 101. Босанско-бродске бригаде“, изјавио је Зоран Видић, предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод.

Он је подсјетио да су се хрватско-бошњачке снаге припремале да рат из Хрватске пренесу у БиХ, те да је Војска Републике Српске формирана тек 12. маја.

„Чињеница је да смо се ми као народ морали самостално организовати, али да смо Војску Републике Српске основали тек 12. маја. Дакле, читав март и април они су били са својим јединицама и бригадама. Заузели су административни дио града, Сијековац, Ново Село и Кораће“, испричао је Видић и додао:

„Ми као Територијална одбрана покушали смо и донекле смо у томе успјели да се до 12. маја бранимо. Међутим, због веће силе морали смо да се повучемо до Липе гд‌је смо формирали линију одбране са храбрим борцима, прије свега из Врела и Клакара који су први стали на Липу са пар Подновчана“, казао је Зоран Видић.

Након тога, подсјетио је он, формирани су Вучјачка бригада и Бродски батаљон који је био укључен у ту бригаду. Борци су су заједно са припадницима ВРС и Министарства унутрашњих послова ослободили Брод 7. октобра 1992. године.

„Од тог датума сви заједно живимо у миру и слободи у својој Републици Српској. Живимо захваљујући овим овд‌је херојима који су на споменику и на осталим другим споменицима“,  закључио је Видић.

Са подручја општине Брод у протеклом рату погинуло је 244, а у Републици Српској преко 23 хиљаде бораца. 

news
ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Најуспјешнији бродски атлетичар – рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи…

17.04.2024 10:44

news
ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА У САВЈЕТОДАВНИ ОДБОР

Рок за подношење пријава кандидата продужава се до 19.04.2024. године.

17.04.2024 09:20

news
ГРАДСКИ ПАРК ДОБИО ЗИП ЛАЈН И ДОДАТНЕ САДРЖАЈЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Од прошле недјеље у Градском парку у Броду дјеца узраста од седам до 14 година могу да уживају у новом садржају. Ријеч је о двије линије зип лајна и адреналинском…

16.04.2024 09:51