+387 53 610 116

Вијести

ВИДИЋ: ЖИВИМО У СЛОБОДИ ЗАХВАЉУЈУЋИ НАШИМ ХЕРОЈИМА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 25 Marta, 2024 у 12:26

Поред спомен-обиљежја погинулим борцима Мјесне заједнице „Рит“ данас је одржан парастос, запаљене свијеће и положено цвијеће у знак сјећања на 25. март 1992. године.

На данашњи дан прије 32 године извршен је злочин над породицама Дујанић и Мартић, а то је био увод у масакр који се догодио 26. марта 1992. године у Сијековцу.

„На жалост, Брод је деветесетих година био на првом удару свих непријатељских снага. Почев од 3. марта и преласка хрватске војске у Босну и Херцеговину и формирањања 101. Босанско-бродске бригаде“, изјавио је Зоран Видић, предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод.

Он је подсјетио да су се хрватско-бошњачке снаге припремале да рат из Хрватске пренесу у БиХ, те да је Војска Републике Српске формирана тек 12. маја.

„Чињеница је да смо се ми као народ морали самостално организовати, али да смо Војску Републике Српске основали тек 12. маја. Дакле, читав март и април они су били са својим јединицама и бригадама. Заузели су административни дио града, Сијековац, Ново Село и Кораће“, испричао је Видић и додао:

„Ми као Територијална одбрана покушали смо и донекле смо у томе успјели да се до 12. маја бранимо. Међутим, због веће силе морали смо да се повучемо до Липе гд‌је смо формирали линију одбране са храбрим борцима, прије свега из Врела и Клакара који су први стали на Липу са пар Подновчана“, казао је Зоран Видић.

Након тога, подсјетио је он, формирани су Вучјачка бригада и Бродски батаљон који је био укључен у ту бригаду. Борци су су заједно са припадницима ВРС и Министарства унутрашњих послова ослободили Брод 7. октобра 1992. године.

„Од тог датума сви заједно живимо у миру и слободи у својој Републици Српској. Живимо захваљујући овим овд‌је херојима који су на споменику и на осталим другим споменицима“,  закључио је Видић.

Са подручја општине Брод у протеклом рату погинуло је 244, а у Републици Српској преко 23 хиљаде бораца. 

news
ПОЧЕЛА КАМПАЊА „ЛАКО ЈЕ БРЗИНУ СМАЊИТИ“

Министарство саобраћаја и веза и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске у сарадњи са локалним заједницама проводи превентивну кампању “Лако је брзину смаљити”. Кампања је почела данас, 18. јуна и…

18.06.2024 09:55

news
ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗРАДИ ПРВИХ ПРИКЉУЧАКА НА КАНАЛИЗАЦИОНУ МРЕЖУ У УЛИЦИ ПИЛОТА БРАНКА ПЈАНИЋА

Јавно комунално предузеће „Комвод“ а.д. јуче је започело радове на изради прикључака на новоиграђену канализациону мрежу у улици Пилота Бранка Пјанића у Мјесној заједници Бродско Поље 2. Ново Шљивић, технички…

18.06.2024 08:04

news
ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА ПРИВРЕДНОГ САВЈЕТА

У понедељак 17. јуна 2024. године у сали за састанке општине Брод одржана је 13. редовна сједница Привредног савјета

18.06.2024 08:00