+387 53 610 116

Вијести

БРОЂАНИ СВИХ ГЕНЕРАЦИЈА УЧЕСТОВАЛИ У ПОХОДУ НА ЛИПУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 12 Maja, 2024 у 14:03

Пјешачки поход под називом „Путем првог прогона Срба у Босни и Херцеговини“ у знак сјећања на дане страдања и егзодус српског народа са подручја бродске општине 1992. године данас је окупио велики број Брођана.

Учесници су се у 8:00 часова окупили испред мотела „Камен“ у Доњем Клакару, а потом су у групама кренули према Липи.

Положено је цвијеће на мјесто погибије српских бораца Радована Радовановића и Миле Стевића, а након тога и код споменика погинулим борцима у Горњем Клакару и Горњим Врелима.

У храму Светог Јована Владимира на Липи протојереј-ставрофор Милорад Бајбић служио је помен парастос погинулим борцима Вучјачке бригаде.

„Браћо и сестре не дозволимо да, не само по Вучјаку, него по читавој земаљској кугли они који положише животе своје, оставише кости своје, натопише земљу крвљу својом буду заборављени. Учимо своје младе да су потомци дивних хероја, јунака, људи“, поручио је након молитве отац Бајбић.

Да су најмлађи Брођани свјесни колико је 12. мај важан датум у нашој историји показују бројни малишани који су учествовали у данашњем походу. Међу њима је и седмогодишњи Андреј Ђурђевић.

„Препјешачио сам свих десет километара. Није ми било напорно и доћи ћу и сљедеће године“, обећао је Андреј.

Милица Јеличић, ученица петог разреда Основне школе „Свети Сава“ други пут учествује у маршу на Липу.

„Другу годину заредом сам шетала на Липу. Било ми је тешко кад смо се пењали, али ће бити лакше кад се будемо враћали“, каже Милица.

На питање зашто је данас овдје она одговара:

„Данас смо ишли путем првог прогона Срба 1992. године“.

Њена вршњакиња Анастасија Рекановић први пут је учествовала у овој манифестацији.

„Било је мало тешко, али смо издржали. Доћи ћу и сљедеће године“, обећала је ова десетогодишњакиња.

И ове године у походу су учествовали бродски тркачи и бициклисти који су кренули са Трга патријарха Павла, да би се с остатком учесника састали код храма на Липи.

Из Борачке организације општине Брод који су уз подршку локалне управе организовали поход на Липу указују на то да је ово један од начина да се дешавања током маја 1992. године никад не забораве.

„На жалост, ми Брођани смо доживјели да 1992. године око 12 хиљада Срба буде протјерано са својих огњишта. Становништво је углавном прешло тај пут од Клакара, Врела и Липе“, подсјетио је предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић и додао:

„Захваљујем се свима који су се одазвали, посебно овој омладини која је овдје у великом броју. Ово је прилика да им испричамо шта се све дешавало како се никада не би заборавило и како би се ова традиција наставила“.

С обзиром на то да је из године у годину све више омладине на Липи, у Борачкој не страхују да ће се традиција наставити.

„Мислим да су млади све више свјесни тих догађаја, јер се у задње вријеме често дружимо и примијетили смо да воле да послушају наше приче о томе како је било тих деведесетих година. Тачно се види с каквим осјећајем прате наше разговоре и то ми је драго јер видим да ће имати ко да нас наслиједи“, истакао је Видић и додао:

 „Докле нас год има, нећемо је прекинути и мислим да је данашњи одзив био одличан. Наставићемо да гајимо традицију протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата и не само овом манифестацијом, него и многим другим које обиљежавамо у току године“.

Подсјетио је на иницијативу Борачке организације да се у уџбенике уведу важни датуми из протеклог рата како би се млади боље упознали са битним чињеницама из наше историје.

„Драго ми је што на један позитиван и по мени исправан начин гајимо традицију и његујемо и памћење и сјећање на то што се дешавало 1992. године. Истина је да је ово био први прогон Срба у Босни и Херцеговини у протеклом рату и то, се на жалост десило управо у Броду“, истакао је начелник општине Брод Зоран Видић и додао:

„Из године у годину ова манифестација окупља све већи број млађих људи и можда је то један од најисправнијих начина како традицију и у колективитет памћења треба да уграђујемо ствари које су се дешавале током деведесетих година. Дакле, ово је један вид шетње, спорта и рекреације, али исто тако и са значајном вјерском нотом, јер смо имали помен парастос за оне који су се жртвовали како бисмо данас живјели у миру“.

Он је истакао да треба подржати иницијативе бораца да сачувају овај начин сјећања на догађаје из деведесетих година прошлог вијека.

„Свакако људима из Борачке организације треба пружити пуну подршку и видим да долазе из свих политичких партија из свих других организација, мислим да је то добар знак да се не требамо у будућности бојати за ову манифестацију. Трајаће још дуго“, закључио је начелник општине Брод Зоран Видић.

Након парастоса учесници марша су дружење наставили на Видиковцу у Горњим Врелима.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23