+387 53 610 116

Вијести

БРОД ЈЕ ОВОГ ВИКЕНДА ДОМАЋИН ВЕЛИКЕ СМОТРЕ ИЗВИЂАЧА ИЗ ЦИЈЕЛЕ БИХ И СРБИЈЕ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 1 Juna, 2024 у 15:30

Одред извиђача „Петар Кочић“ из Брода домаћин је трећег Меморијала „Јово Чикојевић“ и 13. Рибарског купа извиђача. Тим поводом се јутрос од 10:00 часова на платоу испред Омладинског дома у Доњим Колибама окупило око 250 извиђача из Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине и Србије.

Извиђачи се такмиче у неколико дисциплина, у оквиру извиђачког вишебоја и у лову рибе на риболовној стази на ријеци Сави.

„У категорији млађих извиђача Меморијал 'Јово Чикојевић' има 21 екипа, док је на Рибарском купу пријављено седам екипа. Бродске екипе се данас не такмиче, ми смо домаћини, па не би било поштено да се такмичимо у категорији“, рекао је Никола Чикојевић, начелник Одреда „Петар Кочић“ који је и начелник данашње акције.

Нишки Одред „Лола“ са којим бродски извиђачи дужи низ година гаје пријатељске односе и овог викенда има своје представнике. Невена Станковић је њихов члан већ 13 година и истиче да су пријатељства која се стекну на оваквим такмичењима непроцјењива.

„Сваке године долазимо овде, као што они сваке године долазе код нас у камп у Столиву. Упознали смо много дивних људи и увек се радујемо када се поново сретнемо“, изјавила је Невена.

И ове године гости у Броду су чланови приједорског одреда „Доктор Младен Стојановић“ из Приједора.

„Практично откако је кренуло организовање овог Меморијала и Рибарског купа наши извиђачи из Приједора учествују. Такође, извиђачи из Брода су редовни гости на нашим такмичењима, смотрама и камповима“, изјавио је Ернес Бадњевић, старјешина Одреда и предсједник Скупштине Савеза извиђача Републике Српске.  

Он је нагласио да су бродски извиђачи добри организатори и да се овд‌је увијек добро осјећају.

„Овдје је увијек лијепо доћи. Домаћини су увијек спремни изаћи у сусрет, добри су организатори и реализатори свих активности. Мислим да је у Броду једна од активнијих организација када су у питању невладин сектор и окупљање младих“, истакао је Бадњевић.

Из Федерације Босне и Херцеговине дошло је двадесетак екипа. Данашњем окупљању извиђача присуствовао је предсједник Савеза извиђача ФБиХ Нермин Загорчић Пако.

„Увијек се радујемо доласку у Брод. То је један од најбоље организованих такмичења, што се види по броју д‌јеце и начину на који је све организовано. Тако да је то традиција коју ћемо наставити и у будуће“, казао је Загорчић и нагласио да Брођани такође учествују у такмичењима широм БиХ и да се нада да ће се то другарство наставити и у будућности.

Он је нагласио да је свакој екипи, односно одреду, важно да оствари што бољи резултат, међутим, битније од тога јесте да се млади друже и да понесу лијепе успомене са оваквих догађаја.

„Они који се најбоље покажу, ти ће на крају и побиједити и отићи кући са пехарима, али ће углавном сви отићи кући пуни утисака. Ипак, двије ноћи провести ван куће у овако лијепом амбијенту је велика ствар“, казао је Пако.

Јована Гавриловић је члан бродских извиђача од 2015. године. За одред је сазнала када је похађала други разред. Како каже, свид‌јела јој се та прича, одлучила је да проба и већ девет година је члан одреда. Данас је добила задужење да води програм.  

„Јако је лијепо бити члан извиђача јер стичемо нова пријатељства и учимо нове вјештине што је јако битно у ово вријеме када свијет окупира нова технологија, а ми своје слободно вријеме проводимо у природи“, истиче Јована.

Трећи Меморијал „Јово Чикојевић“ и 13. Рибарски куп отворио је начелник општине Брод Зоран Видић.

„Ми се трудимо да све манифестације организоване у доброј вољи и добром духу имају подршку локалне самоуправе. Посебна захвалност, као и увијек, иде организаторима, Одреду извиђача „Петар Кочић“, руководиоцима одреда, али и родитељима чија д‌јеца су чланови ове невладине организације“, рекао је начелник општине Брод.

Он је нагласио да се залагањем организатора и родитеља, а уз подршку локалне заједнице најмлађи Брођани, њихове жеље и потребе стављају у први план.

„Овакве манифестације су добар начин да се д‌јеца друже, да нешто науче, али и да се створе пријатељства са другим општинама и градовима“, закључио је Видић.

Одред извиђача „Петар Кочић“ ове године слави 70. годишњицу постојања, што цијелој смотри даје посебну чар.

„Тим поводом штампана је и брошура у којој смо, упркос томе што је значајан дио архиве о раду и д‌јеловању извиђача уништен у току ратних дешавања 90-тих година прошлог вијека, успјели сакупити основне податке о д‌јеловању извиђачке организације на подручју општине Брод“, истакла је, између осталог Вера Стјепановић Мрђа, старјешина бродског извиђачког одреда.

До формирања првих извиђачких јединица у Броду дошло је 1954. године, а већ сљедеће године основан је одред извиђача у нашем граду. 

news
ПРОГЛАШЕЊЕМ НАЈБОЉИХ ЕКИПА И ДОДЈЕЛОМ ПЕХАРА ЗАВРШЕН 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „БРОД 2024“

Дводневни осми по реду Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“ завршен је данас, 23. јуна проглашењем најбољих екипа и додјелом пехара. Најуспјешнија екипа у категорији 2013. годиште је…

23.06.2024 18:41

news
ПОЧЕО 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР "БРОД 2024"

Постројавањем екипа, поздравом организатора и генералног покровитеља, те наступом Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ данас је у Броду почео осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. На стадиону Омладинског…

22.06.2024 15:19

news
СТАДИОН ОФК „ПОЛЕТ 1926“ СПРЕМАН ДА ДОЧЕКА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРЕ ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА (ФОТО)

Овог викенда Брод је домаћин осмог по реду Међународног дјечијег фудбалског турнира „Брод 2024“. Учешће је потврдило осамдесет екипа, подијељених у четири узрасне категорије од 2012. до 2015. годишта. Стадион…

21.06.2024 19:48