+387 53 610 116

Вијести

БРОДСКИ ОСНОВЦИ И СРЕДЊОШКОЛЦИ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 21 Februara, 2024 у 21:00

Народна библиотека „Бранко Ћопић“ била је вечерас домаћин ученицима Основне школе „Свети Сава“, Основне школе „Лијешће“ и Средњошколског центра „Никола Тесла“ који су рецитацијама, пјесмицама, музиком, али и врло поучним предавањем обиљежили 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика.

Програм је отворио Горан Пејчић, ученик Основне школе „Лијешће“ говорећи „Повељу Стефана Немање“, а потом су услиједили наступи драмске секције учитељице Драгане Алексић.

Ученица Емилија Алексић извела је композицију „Света земља“, а након тога су Божана Танасић, Габријела Јаћимовић и Теодора Топић рецитовале текстове „Дан матерњег језика“, „Наслеђе“ и „Сви моји преци“. О „Роду и језику“ говорио је ученик Никола Даниловић.

Никола Зечевић је рецитовао пјесму „Моје писмо“, а Јелена Трифуновић пјесму „Ћирилица“. Присутни ученици, наставници и родитељи имали су прилику да чују пјесму „Језик рода мога“ у интерпретацији Вука Џабића.

Ела Насуп, ученица деветог разреда Основне школе „Свети Сава“ указала је на ријечи које треба вратити у моду, док је Исидора Черек, ученица првог разреда Основне школе „Лијешће“ рецитовала пјесму „Светом Сави“.

На вечерашњем обиљежавању Дана матерњег језика наступило је и неколико чланова рецитаторске секције ОШ „Лијешће“. Јулијана Јаковљевић је рецитовала пјесму „Поносни моји“, а Томо Грозданић, Лазар Томић и Ања Микач „Слава теби Боже“.

Програм је обогатила Ивона Ивановић, ученица деветог разреда ОШ „Свети Сава“, те петог разреда Музичке школе у Добоју. Она је одсвирала двије композиције на виолини.

Након тога су о матерњем језику и употреби страних ријечи у свакодневном говору и писању говорили ученици Средњошколског центра „Никола Тесла“. Указали су на заступљеност енглеских израза, те утицају који друштвене мреже имају на матерњи језик.

„Наш језик је заправо наш идентитет, наша култура и наше богатство и самим тим сматрамо да ми као један народ треба да се осврнемо на то да се што више одупремо страним ријечима које све чешће улазе у употребу у нашем језику“, поручили су, између осталог, бродски средњошколци.

Бродска библиотека већ неколико година заредом обиљежава Међународни дан матерњег језика. И ове године окупили су ђаке из обје бродске основне школе, као и ђаке СШЦ „Никола Тесла“.

 „Ученици нам се увијек радо одазову, без обзира да ли сами бирају тему или им је ми задамо. Задовољни смо самим тим што смо успјели да напунимо ову нашу просторију, нашу библиотеку. Позвали смо и родитеље и наставнике и наше ученике како бисмо скренули пажњу на проблеме које чујемо сваки дан и у писменој и у усменој форми, тако да могу да кажем да смо успјели у науму који смо планирали“, казала је Љиљана Марјановић, директорка Народне библиотеке „Бранко Ћопић“.

Међународни дан матерњег језика установила је 1999. године Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23