+387 53 610 116

Вијести

БРОДСКИ ОСНОВЦИ И СРЕДЊОШКОЛЦИ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 21 Februara, 2024 у 21:00

Народна библиотека „Бранко Ћопић“ била је вечерас домаћин ученицима Основне школе „Свети Сава“, Основне школе „Лијешће“ и Средњошколског центра „Никола Тесла“ који су рецитацијама, пјесмицама, музиком, али и врло поучним предавањем обиљежили 21. фебруар, Међународни дан матерњег језика.

Програм је отворио Горан Пејчић, ученик Основне школе „Лијешће“ говорећи „Повељу Стефана Немање“, а потом су услиједили наступи драмске секције учитељице Драгане Алексић.

Ученица Емилија Алексић извела је композицију „Света земља“, а након тога су Божана Танасић, Габријела Јаћимовић и Теодора Топић рецитовале текстове „Дан матерњег језика“, „Наслеђе“ и „Сви моји преци“. О „Роду и језику“ говорио је ученик Никола Даниловић.

Никола Зечевић је рецитовао пјесму „Моје писмо“, а Јелена Трифуновић пјесму „Ћирилица“. Присутни ученици, наставници и родитељи имали су прилику да чују пјесму „Језик рода мога“ у интерпретацији Вука Џабића.

Ела Насуп, ученица деветог разреда Основне школе „Свети Сава“ указала је на ријечи које треба вратити у моду, док је Исидора Черек, ученица првог разреда Основне школе „Лијешће“ рецитовала пјесму „Светом Сави“.

На вечерашњем обиљежавању Дана матерњег језика наступило је и неколико чланова рецитаторске секције ОШ „Лијешће“. Јулијана Јаковљевић је рецитовала пјесму „Поносни моји“, а Томо Грозданић, Лазар Томић и Ања Микач „Слава теби Боже“.

Програм је обогатила Ивона Ивановић, ученица деветог разреда ОШ „Свети Сава“, те петог разреда Музичке школе у Добоју. Она је одсвирала двије композиције на виолини.

Након тога су о матерњем језику и употреби страних ријечи у свакодневном говору и писању говорили ученици Средњошколског центра „Никола Тесла“. Указали су на заступљеност енглеских израза, те утицају који друштвене мреже имају на матерњи језик.

„Наш језик је заправо наш идентитет, наша култура и наше богатство и самим тим сматрамо да ми као један народ треба да се осврнемо на то да се што више одупремо страним ријечима које све чешће улазе у употребу у нашем језику“, поручили су, између осталог, бродски средњошколци.

Бродска библиотека већ неколико година заредом обиљежава Међународни дан матерњег језика. И ове године окупили су ђаке из обје бродске основне школе, као и ђаке СШЦ „Никола Тесла“.

 „Ученици нам се увијек радо одазову, без обзира да ли сами бирају тему или им је ми задамо. Задовољни смо самим тим што смо успјели да напунимо ову нашу просторију, нашу библиотеку. Позвали смо и родитеље и наставнике и наше ученике како бисмо скренули пажњу на проблеме које чујемо сваки дан и у писменој и у усменој форми, тако да могу да кажем да смо успјели у науму који смо планирали“, казала је Љиљана Марјановић, директорка Народне библиотеке „Бранко Ћопић“.

Међународни дан матерњег језика установила је 1999. године Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО).

news
ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Најуспјешнији бродски атлетичар – рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи…

17.04.2024 10:44

news
ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА У САВЈЕТОДАВНИ ОДБОР

Рок за подношење пријава кандидата продужава се до 19.04.2024. године.

17.04.2024 09:20

news
ГРАДСКИ ПАРК ДОБИО ЗИП ЛАЈН И ДОДАТНЕ САДРЖАЈЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Од прошле недјеље у Градском парку у Броду дјеца узраста од седам до 14 година могу да уживају у новом садржају. Ријеч је о двије линије зип лајна и адреналинском…

16.04.2024 09:51