+387 53 610 116

Вијести

БРОДСКИ ОСНОВНЦИ ПРИРЕДБОМ ОБИЉЕЖИЛИ 160. ГОДИНА ОД СМРТИ ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 7 Februara, 2024 у 14:43

Ученици Основне школе „Свети Сава“ су данас, 7. фебруара у холу школе извели приредбу посвећену Вуку Стефановићу Караџићу, српском лингвисти, филологу, књижевнику, преводиоцу и реформатору српског језика и ћириличног писма.

У приредби су учествовале секције Основне школе „Свети Сава“. Ђаци и гости су имали прилику да чују Зорану Зечевић која је отпјевала пјесму „Расти, расти мој зелени боре“, а школски оркестар је одсвирао нумеру „Свилен конац“.

Полазници драмске секције учитељице Радмиле Топић припремили су занимљиве игроказе о животу Вука Караџића, а у програму је учествовао и мали хор, те ђаци петог разреда које води учитељ Далибор Вукман.

„Приредба је била намијењена искључиво ученицима, међутим и водитељи су покушали да кажу нешто занимљиво из биографије Вука Караџића. Имали смо прилику да чујемо понеки детаљ о његовом односу са Лукијаном Мушицким, али и о односу са његовом женом Аном Краус“, истакла је професорка Бојана Шашлић.

Она је додала да је приредба само мали дио онога што се ових дана у Основној школи „Свети Сава“ може вид‌јети о Вуку Караџићу. Тако су у школској библиотеци и холу школе припремили изложбу намијењену свим узрастима, односно, ђацима од првог до деветог разреда.

„У току ове седмице ученици обилазе изложбу заједно са својим наставницима. Током изложбе могу да погледају инсерте из филмова који говоре о животу у 19. вијеку. Ђаци од првог до трећег разреда могу да се подсјете пословица и других народних умотворина које је сакупио Вук Стефановић Караџић", казала је Шешлић.

Бродски основци који су присуствовали приредби итекако су свјесни значаја који Вук Караџић има и данас.

„Да Вук Караџић није реформисао наш језик не бисмо га познавали таквог какав је данас. Наш језик је посебан због његових реформи, због фонетског писма“, рекао је ученик Александар Вукман и додао да је Вук значајан и због својих превода, а нарочито Новог завјета.

Анастасија Вујић се сложила са својим колегом Александром.

 „Данашња приредба је посвећена Вуку Караџићу. Програм је састављен у складу са седмицом. Имамо изложбу у школској библиотеци и стварно мислим да треба више да се прича о Вуку Стефановићу Караџићу, казала је Анастасија Вујић, ученица Основне школе „Свети Сава“

Ружица Маслић, директорка Основне школе „Свети Сава“ истакла је да је битно ученике што више упознати са д‌јелом Вука Караџића.

„Низом пригодних културно-умјетничких програма, изложби, разговора, приказивањем филма, ево и овом приредбом ми ћемо д‌јеци данас посебно скренути пажњу на значај Вука Караџића за читав српски род и још једном поновити 'Српско писмо је ћирилица, ћирилица је дјело Вука Караџића', истакла је Маслић.

У школама широм Републике Српске цијела седмица посвећена је сјећању на Вука Стефановића Караџића. Ђаци на часовима српског језика, ликовне културе, али и часовима од‌јељенске заједнице разговарају о Вуку. О његовом лику и д‌јелу учи се и кроз радионице, изложбе и приредбе.

Приредби коју су припремили ученици Основне школе 'Свети Сава' у Броду присуствовала је и Наташа Цвијановић, помоћник министра просвјете и културе Републике Српске. Она је нагласила колико је битно да ученици имају свијест о значају реформатора српског језика и ћиричног писма и аутора првог Рјечника српског језика.

„Управо због тога је посебно важно да се у школама сјећамо Вука Стефановића Караџића, да пратимо његов рад и наравно да у оквиру наставног процеса, не само кроз предмет српског језика, него и кроз наставне предмете укажемо посебно поштовање лику и д‌јелу Вука Стефановића Караџића“, казала је Цвијановић.

Она је подсјетила да је и Народна скупштина Републике Српске донијела Закон о очувању српског језика и ћириличног писма којим је „јасно дефинисано да је наш језик и наше писмо уствари, нематеријално добро од општег интереса за Републику“.

У приредби је имала прилику да ужива и замјеница начелника општине Брод Андријана Шаран која је похвалила ученике који су се данас представили, као и њихове наставнике који су их припремили.

"Лијепо је што смо баш данас, 7. фебруара, тачно на 160. годишњицу од смрти Вука Караџића имали прилику да од ђака наше школе чујемо више о његовом животу и раду", истакла је Андријана Шаран и захвалила се свим ученицима на одличној приредби.

news
БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БРОД ПОЗИВА НА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 3. МАРТА

Поштовани, У знак сјећања и отимања од заборава истине о страдању српског народа, 3. март Борачка организација обиљежава као датум од значаја за општину Брод и Борачку организацију. Позивамо Вас…

02.03.2024 12:32

news
РЕТРОСПЕКТИВА УСПЈЕШНЕ САРАДЊЕ ОПШТИНЕ БРОД, ОМЛАДИНСКЕ БАНКЕ И ФОНДАЦИЈЕ "МОЗАИК"

Недавно је у Сарајеву одржана Годишња конференција Фондације „Мозаик“ на тему „Будућност БиХ: Изазови и развојне стратегије у глобално промјењивом контексту“. Општину Брод су заступали Вања Николић, шеф кабинета начелника…

01.03.2024 13:24

news
УНАПРИЈЕЂЕЊЕ ШКОЛСТВА ЗА РАЗВОЈ ОПШТИНЕ

У петак 1. марта у сали за састанке општине одржан је други састанак радне групе за област школства. Радна група је именована за учешће у изради приједлога "Стратегије развоја општине…

01.03.2024 13:15