+387 53 610 116

Вијести

БРОДСКИ БОРЦИ СЛОЖНИ: МОРАМО ДА СЕ БОРИМО ДА САЧУВАМО ОНО ШТО СМО СТВОРИЛИ

Аутор: Зорица Кнежевић | Ажурирано: 8 Januara, 2024 у 14:28

Дан Републике Српске, 9. јануар данас је свечано обиљежен пријемом у Општини Брод, те полагањем вијенаца и паљењем свијећа за погинуле борце. Након свечаног пријема у општини, Брођани су положили вијенце на споменик палим борцима на Тргу патријарха Павла и на споменик генерал-мајору Славку Лисици који је 1992. године са својим борцима ослободио Брод. Запаљене су и свијеће погинулима у Спомен соби у просторијама Борачке организације. 

„Република Српска је направљена на погибији хиљада бораца. Ми данас морамо гледати како је сачувати. Теже је данас сачувати него што ју је било направити“, казао је бивши борац Раде Зарић. Он је додао да се води „грчевита борба за опстанак Српске, те поручио Брођанима и осталим становницима РС да 9. јануар славе „још јаче него до сада“. „Да је не заборавимо, да је не цијепамо бар ми. Иако су велике под‌јеле у политици српског народа, ми морамо данас да будемо сви једнинствени. Само тако можемо очувати Републику Српску“, закључио је Зарић. Сложни су у овим оцјенама и други бивши борци.  „Ја сам поносан на Републику Српску. Међутим, знам да су сада тешка времена и да сад требамо сви скупа без обзира на било какве политичке под‌јеле да то занемаримо и да сви заједно станемо у њену одбрану“, рекао је бивши борац Владимир Сељаковић из Горњег Свилаја који од 1995. године живи у Броду.  

Предсједник Борачке организације Брод Зоран Видић нагласио је важност прославе Дана Републике, нарочито се осврнувши на млађе генерације којима треба говорити о борби за Српску.  „Поводом дана Републике Српске поручио бих свим грађанима, а прије свега нашим борцима за једно јединство, слогу и очување Српске. Обиљежавамо 32 године постојања наше Републике. Ми који смо је стварали имамо обавезу да се исто толико боримо да је сачувамо“, казао је Видић. Он  је истакао да су старији дужни да наредним покољењима пренесу љубав према Српској, те „да им сваки дан причају о Републици Српској како би је знали чувати боље него што су је они стварали“.

Данашњу свечану прославу на Тргу водили су управо млади Брођани, Марио Макић и Горана Лукић.  „За мене, као једног омладинца, Дан Републике Српске представља нешто изузетно велико из простог разлога што овим даном одржавамо нашу традицију, културу и наше обичаје. Овај дан, како за мене, тако и за све људе у нашој Републици, треба да представља нешто изузетно и небеско, што у данашње вријеме ријетко ко да има“, рекао је Марио. Његова суграђанка Горана Лукић подијелила је своја осјећања везана за рођендан Републике Српске.  „Дан Републике Српске је веома битан дан за све нас православне вјернике који вјерујемо и молимо се Богу и надамо да ће Република Српска заувијек постојати, да ће наши млади нараштаји остајати овд‌је и ако Бог да, да нас буде још више у Српској за коју су се наши преци борили да ми данас овд‌је поносно стојимо и изговарамо њено име“, казала је Горана.

Вијенце на споменик палим борцима на Тргу патријарха Павла и на споменик генерал-мајору Војске Републике Српске Славку Лисици положили су представници Општине Брод и Полицијске станице Брод. „Треба да будемо поносни на 32 године Републике Српске, поносни на наше претке који су нам је оставили у аманет, да сваки дан будемо захвални борцима који су живи, који су ту међу нама, да се боримо за њихов статус и положај њихових породица у нашем друштву“, нагласио је начелник општине Брод Зоран Видић. Он је рекао да „доминантне теме у свакодневном животу треба да буду оне које се тичу економског и финансијског напретка наше Републике Српске, али и сваког појединца у нашем друштву“. „Морамо да се боримо за права радника свих категорија друштва, поготово оних маргинализованих, а тек када будемо остварили ове циљеве, Република Српска ће бити оно за шта су се наши преци борили“, нагласио је начелник општине Брод.

Свечаним дефилеом сутра, 9. јануара ће у Бањалуци бити обиљежен Дан Републике Српске.

M.M.

news
ВРЕЉАНИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СВОЈИМ ХЕРОЈИМА

Мјештани Врела нису заборавили своје јунаке и њихову жртву у протеклом рату, па је данас, на славу села, Светог архангела Гаврила служен помен-парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју у дворишту…

26.07.2024 11:39

news
НИСУ ЗАБОРАВЉЕНИ: СЛУЖЕН ПОМЕН-ПАРАСТОС СТРАДАЛИМА У ОСЛОБОЂЕЊУ ЗБОРИШТА

„Традиција, част и служење српском роду преноси се са кољена на кољено. Да не би изгубили себе морамо чувати сјећање на борбу наших родитеља, дједова, предака…“, поручено је између осталог…

23.07.2024 12:47

news
МОЛИТВОМ И ПОЛАГАЊЕМ ВИЈЕНАЦА ПОРЕД СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЛИЈЕШЋА

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа поред спомен-обиљежја Лијешћани су данас одали почаст погинулим борацима Војске Републике Српске (ВРС) и обиљежили Дан ослобођења овог села у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.…

19.07.2024 13:23