+387 53 610 116

Вијести

БРОДСКА „ШАКАЛИЈАДА“ ОКУПИЛА ОКО 1000 ЛОВАЦА ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 5 Februara, 2024 у 11:38

Око хиљаду ловаца из свих крајева Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Словеније одстријелили су тридесет шакала, седам лисица и двије куне на данас одржаној шестој по реду „Шакалијади“ у Броду.  

Ловачка манифестација започела је окупљањем ловаца испред Дома културе у Лијешћу. Присутнима се обратио предсједник Ловачког удружења „Вучјак“ Марко Видић, а потом су подијељени у пет група кренули у лов на предаторе.

Поред домаћих ловаца на ловиштима у Клакару Доњем, Винској, Унци, Лијешћу, Сијековцу, односно Барици ловили су гости из Бањалуке, Лакташа, Тополе, Вукосавља, Бијељине Брчког, Дубице, Оџака, Градачца, Жепча, Добоја, Дервенте и многих других градова у Босни и Херцеговини.

Брод и Лијешће су данас били домаћини и ловаца из региона који су заједно са домаћим колегама ловили предаторе. Резултат ове акције су одстријељени шакали и лисице, а посљедица дружење љубитеља природе и лова из разних крајева бивше Југославије.

„Прву Шакалијаду одржали смо 2018. године. Због короне нисмо могли две године да уопште ловимо, али кренули смо поново по старом обичају“, рекао је Марко Видић, предсједник Ловачког удружења „Вучјак“ из Брода.

Према Видићевим ријечима, прије само десетак година на подручју општине Брод шакала уопште није било, међутим, ситуација се промијенила и свјесни опасности коју ови предатори представљају за другу дивљач, али и домаће животиње и домаћинства, почели су да организују овакве врсте акција.

Организујући шакалијаде на цијелом подручју Добојско-модричке регије ловци се боре да смање популацију ове штеточине, а самим тим да смање њен штетан утицај

„Ловачко удружење 'Вучјак' има јако добру сарадњу са грађанима. Испочетка су мислили да идемо само да ловимо и да идемо због меса које се улови. Међутим, то није тако. Ми водимо рачуна о дивљачи, хранимо их и водимо рачуна о томе да обуставимо лов када се животиње размножавају како бисмо их сачували“, истакао је Марко Видић.

Бродски ловци сарађују са пољопривредницима који се баве производњом кукуруза и житарица, а којима дивље свиње улазе у усјеве. Осим тога, нагласио је да добро сарађују и са сточарима за чије овце шакали представљају велику пријетњу.

Упркос свим изазовима са којима се суочавају, ловци из "Вучјака" захваљујући разумијевању Ловачког савеза Републике Српске, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, те локалној заједници, упијевају да добро обављају своје задатке, али и да сачувају традицију.

Начелник општине Брод Зоран Видић који је већ десет година члан Ловачког удружења "Вучјак" и члан Надзорног одбора и сам је учествовао у лову на шакале.

"Шакалијада је свакако један од значајнијх туристичких потенцијала општине Брод, али истовремено је и значајна манифестација у смислу подизања свијести о опасности од шакала и опасности које производе шакали уништавајући осталу дивљач", рекао је начелник општине Брод .

Видић је похвалио напоре ловаца са цијелог подручја Добојско-модричке регије да се изборе са овим предаторима како би остала дивљач била сигурна, али и сам лов на подручју Републике Српске и безбједнији и квалитетнији.

"Нама је драго да је Ловачко удружење 'Вучјак' и ове године успјело да окупи овако велики број ловаца и да те људе лијепо угостимо и да се на најбољи могући начин представимо", рекао је начелник општине Брод и додао да је добра организација и добар одзив ловаца "најбоља позивница за сљедећу годину".

Одзивом је задовољан и предсједник Скупштине општине Брод Александар Крушкоњић.

"Шакалијада није значајна само за наше ловце, него и за читаву општину Брод и Мјесну заједницу Лијешће. Данашњи лов је био веома успјешан, тако да вјерујем да ћемо се и догодине видјети", казао је Крушкоњић.

Да лов није "мушки спорт" показала је Весна Малешевић из Ловачког удружења "Козара" из Лакташа, која је на бродску "Шакалијаду" дошла с екипом Ловачког удружења "Борик" из Прњавора.

"Није тешко бити ловац када заволиш лов. То је за мене дефинитивно најљепши спорт. Екипа је одлична, тако да сам ја између њих у повлаштеном положају", истакла је Весна и додала да је дружење оно што даје посебну чар оваквим манифестацијама.

Она је у лов кренула са браћом, те тврди да се на сваком новом ловачком дружењу склопе нова пријатељства и то представља "круну свега".

Међу учесницима шесте бродске "Шакалијаде" је и четрнаестогодишњи Лазар Павловић из Ловачког удружења "Озрен" из Петрова. Он каже да је лов користан као спорт, те да је данас научио да се треба лијепо дружити са другим ловцима, посјећивати друга удружења и упознавати друге људе из цијелог региона.

Након успјешног лова на шакале, ловци су дружење наставили у Балон сали Основне школе "Лијешће" уз ручак и музику. Организована је и томбола са богатим наградним фондом. Прва награда је ловачка пушка вриједна око 1 200 КМ, друга ловачка опрема, а трећа награда ловачка пушка у вриједности од око 400 КМ.

Бродске ловце и њихове госте поздравио је и министар пољопривредне, водопривреде и шумарства Славко Минић.

Организатор шесте бродске "Шакалијаде" је Ловачко удружење "Вучјак", а покорвитељ Општина Брод.

news
ПРОГЛАШЕЊЕМ НАЈБОЉИХ ЕКИПА И ДОДЈЕЛОМ ПЕХАРА ЗАВРШЕН 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР „БРОД 2024“

Дводневни осми по реду Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“ завршен је данас, 23. јуна проглашењем најбољих екипа и додјелом пехара. Најуспјешнија екипа у категорији 2013. годиште је…

23.06.2024 18:41

news
ПОЧЕО 8. МЕЂУНАРОДНИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР "БРОД 2024"

Постројавањем екипа, поздравом организатора и генералног покровитеља, те наступом Културно-умјетничког друштва „Душко Трифуновић“ данас је у Броду почео осми Међународни фудбалски турнир за млађе категорије „Брод 2024“. На стадиону Омладинског…

22.06.2024 15:19

news
СТАДИОН ОФК „ПОЛЕТ 1926“ СПРЕМАН ДА ДОЧЕКА МЛАДЕ ФУДБАЛЕРЕ ИЗ ЦИЈЕЛОГ РЕГИОНА (ФОТО)

Овог викенда Брод је домаћин осмог по реду Међународног дјечијег фудбалског турнира „Брод 2024“. Учешће је потврдило осамдесет екипа, подијељених у четири узрасне категорије од 2012. до 2015. годишта. Стадион…

21.06.2024 19:48