+387 53 610 116

Вијести

„АУТИЗАМ, ЈЕДИНСТВЕНА ПРИЧА“ У АМФИТЕАТРУ СШЦ „НИКОЛА ТЕСЛА“

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 20 Aprila, 2024 у 08:44

Панел дискусија под називом „Аутизам, јединствена прича“ јуче је одржана у амфитеатру Средњошколског центра „Никола Тесла“ у Броду.

Присутни су могли да чују шта о аутизму кажу дјечији психијатар, психолог и дефектолог – логопед, али и мајка дјечака са аутизмом.

„Имали смо прилику да овдје чујемо неке врло корисне савјете и информације, како од стручњака, тако и од родитеља на шта сам ја као љекар поносан. Ово је један заиста велики подухват да једна мајка дође и да на овакав начин са оволиком количином емоција и са оваквом једном тешком причом представи свој живот, свој аутистични живот и да нам га на неки начин овдје приближи“, казао је доктор Ерик Драгић, дјечији психијатар.

Како на доктора Драгића, тако и на публику у амфитеатру, највише емпатије управо је изазвала прича Верице Игњић из Прњавора, мајке аутистичног дјечака Николе.

„Први пут о овој теми говорим на овај начин и вјерујте да ми није било тешко да се обратим присутнима и да ми је овај панел добро дошао да искажемо пролеме“, казала је Верица и додала да вјерује да ће управо њена прича помоћи другим родитељима да препознају проблем, да затраже помоћ и да се сви укључе у рјешавање тог проблема.

На панел дискусији, између осталог речено је да је дефектолог-логопед прва особа којој родитељи треба да се обрате уколико код свог дјетета примјете симптоме аутизма.

„Аутизам је неуро-развојни поремећај и он се испољава до треће године дететовог живота. Веома важно је да родитељи посматрају своје дете, да гледају реакције свог детета и реаговање целокупног понашања детета“, казала је једна од учесница панел дискусије, магистар дефектологије - логопед Каролина Зечевић.

Она је истакла да је битно да родитељи поведу рачуна о комуникацији и реаговању на мајку и на осталу средину. Зечевић је нагласила да је веома важно да мајка обрати пажњу на прве ријечи које дијете изговара како би се могли на вријеме увидјети проблеми.

Доктор Драгић је поручио да је битно говорити о овој теми како би цијело друштво препознало проблем и укључило се у његово рјешавање.

Организатор панел дискусије „Аутизам, јединствена прича“ је невладина организација Актив развоја грађанске сфере Брод- АРГС уз финансијску подршку Омладинске банке Брод, Општине Брод и Фондације „Мозаик“.

„На идеју смо дошли кроз један неформалан разговор да бисмо требали да посветимо пажњу управо дјеци која болују од аутизма, јер данас је то врло важна тема, тема о којој људи горуће размишљају и о којој брину и управо због теме вакцина и да ли оне проузрокују аутизам или не“, казала је Романа Балатуновић, руководилац АРГС-а,

Модератор панел дискусије била је дугогодишња новинарка, уредница и водитељка Телевизије „К3“ Маја Дакић.

news
ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТОМ ОПШТИНЕ БРОД И ГРАДА ДЕРВЕНТА 40 ДОМАЋИНСТАВА ДОБИЛО ПИТКУ ВОДУ

Мјештани Доњег Вишњика од прије неколико дана и званично имају могућност прикључка на водоводну мрежу. Изградњом крака од око осам километара питка вода је доведена до 40 домаћинстава. Ријеч је…

29.05.2024 09:49

news
ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ БИЗНИСА МАРГИНАЛИЗОВАНИХ ГРУПА ЖЕНА

Општина Брод расписала је Јавни позив за финансирање бизниса маргинализованих група жена за дод‌јелу бесповратних средстава из средстава Фонда за предузетништво маргинализованих група жена насталог удруженим средствима из буџета општине…

24.05.2024 11:16

news
НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ОПШТИНЕ БРОД ЗА ПЕРИОД ОД 2022.-2028. ГОДИНЕ

Скупштина општине Брод је на 38. редовној сједници одржаној у сриједу, 22. мај 2024. године усвојила Нацрт Стратегије развоја општине Брод за период 2022.-2028. година. Нацрт можете преузети на овом…

23.05.2024 11:41