+387 53 610 116

Вијести

АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАРИВАЊА КРВИ У АМБУЛАНТИ У ЛИЈЕШЋУ

Аутор: Maja Mitrović | Ажурирано: 8 Marta, 2024 у 11:50

Општинска организација Црвеног крста (ОО ЦК) Брод, у сарадњи са Службом за трансфузију крви добојске болнице и подршку општине Брод, у петак 15. марта организује прву овогодишњу акцију добровољног даривања крви.

Из ОО ЦК Брод позивају суграђане старости од 18 до 65 година, који су у могућности да дају крв, да учествују у акцији добровољног даривања крви и тако помогну онима којима је ова драгоцјена течност пријеко потребна.

Акција ће бити одржана у подручној амбуланти Дома здравља Брод у Мјесној заједници Лијешће, у времену од  9:00 до 14:00 часова.

Подручна амбуланта у Лијешћу активно ради од 2022. године. Пацијентима су сваког петка од 8:30 до 13:00 часова на располагању услуге доктора Милована Рајака и медицинске сестре Ранке Шукурме.

„Руководство Дома здравља Брод препознало је потребу да амбуланта у Лијешћу оживи и то се, судећи по броју прегледа које сваког петка обавимо, испоставило као добар потез“, истакао је доктор Милован Рајак, специјалиста гинеколог акушер.

У овој амбуланти се пружају све услуге које пацијенти могу да добију и у Дому здравља.

„Обављамо редовне прегледе, мјерење притиска, ЕКГ, издајемо упутнице за лабораторијске налазе, као и упутнице специјалистичке прегледе“, додаје Рајак.  

Сваког петка у амбуланту у Лијешћу долазе, не само пацијенти из тог, него и из других села, попут Унке, Винске, Колиба, Клакара, па чак и из града.

„Имамо између 20 и 30 редовних пацијената, а термини су усаглашени, тако да нема превелике гужве и сваком појединцу можемо да посветимо довољно времена“, додаје Рајак.

Да подручна амбуланта у Лијешћу увелико олакшава живот мјештанима и њиховим комшијама из других села, свједоче и сами пацијенти.

„Много нам значи ова амбуланта јер нам треба. Значи нам и што имамо и апотеку. Што знамо да доктор долази и кад долази. За прву руку је добро јер не морамо да идемо у Брод. Ја сам задовољна“, каже осамдесетогодишња Лијешћанка Нада Глувак.

Са Надом се слаже и Душко Шукурма Дота који додаје да амбуланта у Лијешћу у потпуности испуњава своју сврху.

„Требало је да видите реакције старијег свијета када су видјели да у амбуланти има и апотека. Схватили су да не морају да иду за Брод по лијекове. То им је увелико олакшало живот“, наглашава Шукурма.

Један од пацијената Лазар Васић истиче да му пуно значи што петком може да дође на преглед у лијешћанску амбуланту.

„Прво то што не морам ићи у Брод. У Броду је гужва, треба се најавити и још свашта нешто. Ми немамо времена то све обавити, па је то притисак на све нас људе. Некад добијеш термин, а не можеш доћи, будеш спријечен. Е зато је лакше откад на преглед можемо доћи овдје“, прича Лазар.

Васић каже да су амбуланта и апотека у Лијешћу велики успјех за њих, те изразио наду да ће да опстану и у будућности.

Доктор Милован Рајак каже да су његови пацијенти углавном старији људи којима је тешко да дођу у Брод на прегледе, како због здравственог стања, тако и због превоза.

Он додаје да постоји иницијатива да се подручне амбуланте отворе и у неким другим селима, попут Колиба и Клакара гдје је уочено да би овај вид здравствене помоћи био од користи мјештанима.

news
ЂОРЂЕ ЋЕРИЋ ЗА РАДИО БРОД: УВИЈЕК ТЕЖИМ КА ПОСТОЉУ

Најуспјешнији бродски атлетичар – рекреативац Ђорђе Ћерић који је три пута проглашен за најбољег спортисту општине Брод говорио је за Радио Брод о почецима, резултатима и циљевима које је себи…

17.04.2024 10:44

news
ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ КАНДИДАТА У САВЈЕТОДАВНИ ОДБОР

Рок за подношење пријава кандидата продужава се до 19.04.2024. године.

17.04.2024 09:20

news
ГРАДСКИ ПАРК ДОБИО ЗИП ЛАЈН И ДОДАТНЕ САДРЖАЈЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ

Од прошле недјеље у Градском парку у Броду дјеца узраста од седам до 14 година могу да уживају у новом садржају. Ријеч је о двије линије зип лајна и адреналинском…

16.04.2024 09:51