БРОД, 15. MARTA – Пододбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја и начелник општине Илија Јовичић, заједно са представницима Цркве, полиције, борачке популације и установа одржали су радни састанак поводом припреме око обиљежавања 25 године страдања Срба у Сијековцу.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Републике Српске, Велимир Дуњић  рекао је да Програм обиљежавања овог значајног датума почиње у 9.00 часова служењем Свете архијерејске литургије, те да ће се након парастоса, полагања вијенаца  и обиласка куће мајке хероја Зечевићеве, одржати и Духовна академија у средњошколском центру у склопу које би се обратили и званичници.

Сваке године 26. марта у селу Сијековац, на подручју општине Брод, обиљежава се страдање срба од стране оружаних снага војске Хрватске и паравојних бошњачко-хрватских јединица, које су током 1992. године убиле 46 цивила, углавном дјеце, жена и стараца.

Начелник општине Брод Илија Јовичић истакао је да Брод мора бити отворен град, али да се  овај злочин не смије никада заборавити.

„Ово је дан кад се заједно сјећамо свих који су дали своје животе у протеклом рату,  али посебну пажњу тог дана поклањамо цивилним жртвама рата“,  додао је Јовичић.

Радни састанак подразумјева израду протокола, са сатницама и радним задацима, као и договором око позивања гостију и учесника овог догађаја.

 У току рата са подручја општине Брод страдало је 244 борца, као и велики број цивила.

Pododbro Sijekovacpoodbro 2 Sijekovac